'Lachgas in en rond Drachten geen groot probleem, verbod wel nuttig'

Foto ANP

Het gebruik van lachgas zorgt voor weinig gevaar en overlast in Smallingerland, zeggen deskundigen. Toch zien ze toegevoegde waarde in een lokaal verbod.
Lees meer over
Smallingerland

De Christenunie-fractie heeft daarvoor een voorstel ingediend. Welzijnsorganisatie MOS ziet op dit moment echter weinig gebruik van lachgas, zei jongerenwerker Dennis Donker dinsdagavond tegen de raadsleden. ,,Wat nu veel gebruikt wordt, is LSD. We zien een verschuiving. Ons advies: trek het alsjeblieft breder.”

Volgens verslavingsdeskundige Nynke Stoper van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) is lachgas niet bijzonder schadelijk of verslavend. De effecten van alcohol noemt ze veel ernstiger. Gebruikers van lachgas nemen dat vaak in combinatie met drank. Fabian Schurink (GGD) gaf aan dat het lachgasgebruik in Smallingerland niet bijzonder hoog ligt, terwijl bij alcohol het beeld op sommige plekken veel ernstiger is.

Toch denkt hij dat een lachgasverbod wel goed is. ,,Als je het verbiedt om lachgas bij evenementen uit te delen, kan het impact hebben. Maar je bent er nog niet.” Stoper: ,,Je geeft wel een signaal af.” Donker: ,,Als je niets doet, gebeurt er ook niets.”

Nieuws

Meest gelezen