Kwart miljoen voor groene deskundigen Smallingerland

Zonnepanelen. Foto: Pixabay

De gemeenteraad van Smallingerland haalde de geldpot voor duurzaamheid uit de begroting, maar het college wil nu toch voor 260.000 euro twee ‘groene’ projectleiders inhuren.
Lees meer over
Smallingerland

Er zijn extra handen en extra deskundigheid nodig, schrijven B en W. Anders kan Smallingerland niet voldoen aan de eigen en landelijke doelstellingen om duurzamer te worden. De twee projectleiders zouden fulltime worden aangesteld voor negen maanden.

De ene ingehuurde deskundige moet zich vooral bezighouden met zonne-energie, de ander met ‘duurzame warmte’ zoals geothermie. Smallingerland nam vorig jaar wel een adviseur in dienst voor de energietransitie, maar die heeft niet genoeg tijd om alle taken uit te voeren. Zo lukt het niet goed om in te spelen op groene initiatieven van burgers of bedrijven. In de buurt van Drachten wordt al gezocht naar aardwarmte en er zijn plannen voor een zonnepark bij Opeinde en langs snelweg A7. Omdat er nu geen geld in de begroting zit voor het inhuren van de projectleiders, stelt het college voor dat uit de reserves te halen.

In de voorlopige begroting was eind vorig jaar 560.000 euro opzijgezet voor de omschakeling naar groene energie. Een raadsmeerderheid vond dat te ruimhartig. De post werd geschrapt, het college moest met nieuwe onderbouwde ‘sobere plannen’ komen. Wethouder Felix van Beek liet meteen al doorschemeren dat er ,,wellicht heel snel” een verzoek om extra geld zou komen.

Nieuws

menu