Kerktuin als ontmoetingsplek in Opeinde

Atze Postma: blij met de kerktuin Yke Bremer

Achter de PKN kerk van Opeinde, Nijega en De Tike is onlangs een stuk grond omgetoverd tot een kerktuin. Het is een ontmoetingsplek voor jong en oud, zo legt jeugdouderling Atze Postma uit Opeinde uit. “Er was vooral in coronatijd behoefte om elkaar te ontmoeten en te zien. En het hele dorp mag gebruik maken van de tsjerketún. Het is niet alleen voor onze gemeente.”
Lees meer over
Smallingerland

Op zijn telefoon heeft Atze foto’s hoe het grasveld er eerst uit zag. Het veld achter de kosterwoning van de kerk aan de Kommisjewei 184 was een verwilderd stuk gras met bomen, zo blijkt uit de beelden. “We hadden al voor corona plannen om er een kerktuin van te maken. We hebben het idee een tijdje geparkeerd, maar vorig jaar weer opgepakt. Door de corona konden we niet naar de kerk, maar we wilden elkaar wel graag ontmoeten. We hebben er al een bbq gehouden, maar het is ook geschikt voor een openluchtdienst , kindernevendienst of voor de jeugdclubs.”

Vrijwilligers

Ondertussen is er veel werk verzet met de hulp van vrijwilligers. Op het terrein is een houten hokje neergezet waarin tuinspullen staan die door de gemeenteleden zijn gedoneerd. Ook is er een moestuin en bloementuin aangelegd. “Iedereen die wilde kon meehelpen met de tuin, maar het was geen verplichting. Er hebben veel vrijwilligers meegeholpen. Andries Smedes heeft heel veel werk verzet en die wil ik daarom ook even bij naam noemen. Hij heeft de bestrating aangelegd, de moestuin omgespit en de bloementuin aangelegd. Zonder hem waren we nog lang niet zo ver geweest met de kerktuin”, aldus jeugdouderling Atze.

In de moestuin groeit ondertussen al van alles. “De gemeenteleden mogen hier groente weghalen als ze willen. We hebben een geldpotje staan waar ze wat geld in kunnen stoppen. Mochten we groente overhouden dan brengen we het naar de voedselbank. In de bloementuin staan allemaal stekjes uit de tuinen van gemeenteleden en op de verhoogde, groene berm groeien bloeiende bloemen die mogen worden geplukt. “

Kosten

Op het terrein staan verder een aantal gedoneerde picknickbanken en fruitbomen en er is plaats voor een vuurplaats. “De jeugd mag die zelf aanleggen binnenkort. De schutting tussen de kosterswoning en de tuin was de duurste aankoop. De hele kerktuin is mogelijk gemaakt met geld van de PKN gemeente en het Sake Reindersmafonds. We zijn met een tuincommissie begonnen, maar hebben ondertussen al een tuin-app met 18 personen. We zouden aan het eind van de zomer bijvoorbeeld een rommelmarkt kunnen organiseren met hamburger- en pannenkoekenverkoop voor het hele dorp. De tuin is namelijk van iedereen. Het gaat steeds meer leven in ieder geval. In september willen we de officiële opening van de tjerketún organiseren.“


Nieuws

menu