Jonge Drachtster pyromanen waren 'goed' voor zes branden

De coniferenhaag aan de Berglaan in Drachten heeft in totaal drie keer in brand gestaan. Foto: De Vries Media

Met de aanhouding vorige week van twee jongens (13 en 14 jaar) uit Drachten zijn zes brandstichtingen opgelost. Of het duo een rol heeft bij de meest recente, wordt onderzocht.
Lees meer over
Smallingerland

De politie roept inwoners van Drachten op om camerabeelden ter beschikking te stellen die duiden op de mogelijke daders. En 112 te bellen bij een verdachte situatie. ,,Dat vergroot de pakkans. De politie komt dan direct in actie’’, verzekert woordvoerder Grietje Hartstra.

Het was het afgelopen weekeinde weer raak in Drachten. Aan de Ratelwacht en de Dwarswijk gingen respectievelijk een container en coniferen in vlammen op. Het betrof het dertiende en veertiende brandje dat de afgelopen drie weken in Drachten woedde.

In de heg

Omstanders hadden wel twee jongens in de buurt gespot, maar zij zijn niet gevonden. Of dit hetzelfde duo betreft dat vorige week op heterdaad betrapt is, onderzoekt de politie. Dat werd in de kraag gevat door een agent die zich in heg had verschanst.

Vanuit zijn groene schuilplaats hoorde hij de ene knaap tegen de andere zeggen: ,,Kijk eens. Dit is een hele mooie.’’ Toen de jonge dader de aansteker bij het droge loof hield, stapte de agent, die een collega op portofoonafstand had, tevoorschijn om de jonge jongens vervolgens aan te houden.

Lees ook | Agent wacht in heg op argeloze pyromanen

De jeugdige pyromanen mogen dan wel op vrije voeten zijn, ze gelden nog wel als verdachte. De processen-verbaal zijn naar het Openbaar Ministerie gestuurd voor verdere beoordeling, aldus woordvoerder Hartstra.

Kaart: in de maand augustus was het elf keer raak in Drachten: brand(stichting). Het bleef enkele maanden stil. Op 11 januari begonnen de branden weer. De politie hield twee jonge verdachten aan, maar de brandstichtingen stopten niet. De rood gemarkeerde branden zijn van augustus, de groene van januari.

Nieuws

menu