Jeugdige inbrekers (13 en 15 jaar) bespoten bewoner met pepperspray in Drachten

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Twee jeugdige inbrekers van 13 en 15 jaar oud die in de vroege ochtend van 28 augustus vorig jaar een bewoner van een huis in Drachten met pepperspray bespoten, zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen gelijk aan het voorarrest.
Lees meer over
Smallingerland

De verdachten waren verslaafd aan het rustgevende middel rivotril en waren nog maar een paar maanden in Nederland. Ze zijn tot twee keer toe bij woningen in Drachten via het slaapkamerraam naar binnen geklommen. Vorig jaar werden ze betrapt toen ze bij een woning aan het Moleneind Noordzijde naar binnen wilden klimmen.

De bewoner lag al op bed, maar was wakker. Toen de inbrekers merkten dat ze waren betrapt, spoten ze de bewoner pepperspray in het gezicht. Ze werden even later aangehouden in het centrum van Drachten. De rechtbank legde een reeks strenge voorwaarden op en plaatste ze onder toezicht van de jeugdreclassering. De oudste van de twee had de meeste feiten op zijn naam. Hij maakte zich ook schuldig aan een inbraakpoging, opzetheling, mishandeling en vernieling.

Het middel rivotril, waaraan ze verslaafd waren, is een rustgevend middel dat onder andere wordt gebruikt bij epilepsie. De 13-jarige gebruikte dagelijks alcohol en harddrugs. De twee hebben respectievelijk 147 en 140 dagen in voorarrest vastgezeten. De rechtbank legde 60 en 90 dagen voorwaardelijke celstraf op met een proeftijd van 2 jaar.

Nieuws

menu