Instagram helpt Sam diabetes te accepteren: 'We helpen elkaar met verhalen'

Sam Mebius (19) uit Drachten kwam er bij toeval achter dat hij diabetes type 1 heeft. Nu vraagt hij op Instagram begrip voor deze chronische ziekte.

Sam Mebius met het insulinepompje dat hij dag en nacht bij zich draagt.

Sam Mebius met het insulinepompje dat hij dag en nacht bij zich draagt. FOTO JILMER POSTMA

Nietsvermoedend toog Sam op 20 februari naar de huisarts. Hij zou even zijn bloed laten prikken. Het was dat zijn moeder er op aandrong. Ze maakte zich zorgen over zijn grote frisdrankconsumptie en frequente wc-bezoek, zelf ervoer hij geen enkele klachten.

Diabetes type 1

De bloedsuikerwaarden bleken zo hoog dat Sam direct door moest naar het ziekenhuis. ,,Ze stonden er van te kijken dat ik binnen was komen lopen. De meesten belanden met zulke waarden in coma of moeten met de ambulance worden gebracht”, weet hij nu. De diagnose luidde: diabetes type 1.

Met een huisartsbezoekje stond het leven van Sam volledig op de kop. Van een gitaarspelende, onbezorgde mbo-student was hij op slag veranderd in een chronisch patiënt. Dag en nacht heeft hij een kastje nodig dat insuline in zijn lichaam pompt om suikers weg te werken, iets wat bij een gezond mens de alvleesklier doet.

,,Er zijn geen medicijnen tegen dit type diabetes, het is nog niet te genezen. Dus ik moet elk dag goed letten op mijn voeding, mijn koolhydraten, op mijn beweging en zelfs op mijn gevoelens. Dat merk ik nu meteen, nu ik net ben begonnen met een hbo-opleiding pedagogiek bij NHL Stenden in Leeuwarden, dat geeft stress en spanning.”

Diabetesmetsam

Sam merkte dat er om hem heen weinig kennis van zijn ziekte is. Hij besloot erover te bloggen en begon het i nstagramaccount diabetesmetsam. ,,Veel mensen dachten dat mijn ziekte door slechte leefgewoonten kwam, maar dat is meer diabetes type 2. Op internet en sociale media leg ik uit hoe het zit en leg ik ervaringen vast. In een paar maanden heb ik al meer dan drieduizend volgers gekregen, patiënten lopen allemaal tegen dezelfde problemen aan en wij helpen elkaar met verhalen.”

Achteraf blijkt Sam maanden met zijn diabetes te hebben rondgelopen zonder er erg in te hebben. Hij dronk vier, vijf liter frisdrank op een dag. ,,Light”, voegt hij toe. Bij de diagnose-stelling in het ziekenhuis woog hij nog maar 55 kilo. ,,Ik was ongemerkt meer dan tien kilo afgevallen. Als ik nu de foto’s uit die tijd terugkijk, zie ik het wel. Maar toen had ik echt nergens last van. Nooit geen klachten gehad.”

Bijna 3000 euro opgehaald

De oorzaak van diabetes type 1 is nog onbekend. Wel staat vast dat deze auto-immuunziekte bij steeds meer mensen wordt vastgesteld, vooral jongeren, zegt Sam. Gluten, koemelk en een virus zouden een rol kunnen spelen, meldt het Diabetes Fonds. ,,Ze weten het niet. Ze denken aan een griep van een paar jaar geleden, die iets getriggerd heeft in het lichaam.”

Naar schatting lijden ruim 100.000 Nederlanders aan diabetes type 1. Sam doet nu mee aan een crowdfund-actie, waarmee het Diabetes Fonds geld inzamelt voor onderzoek naar de oorzaak en mogelijke genezing. ,,Dat gaat goed, ik heb al bijna 3000 euro opgehaald.”

Coronavirus

Het coronavirus maakt het omgaan met zijn ziekte extra lastig, realiseert Sam zich. ,,Ik behoor ineens tot de risicogroep, ik probeer drukke plekken te vermijden. Maar ik moet wel met de bus naar school, dat kan helaas niet anders.”

Van de psycholoog heeft Sam geleerd hoe hij zijn ziekte kan accepteren. ,,Ik moet het niet zo zwaar nemen, er zijn ergere ziektes. Met diabetes kun je wél oud worden. En ik heb geleerd dat de suikerwaarden niet altíjd perfect hoeven te zijn. Als het je een keer niet lukt, dan is dat niet erg. Er zijn mensen die krijgen dat in tien jaar nog steeds niet altijd goed voor elkaar. Dan maar een keer een uitschieter.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Instagram