Inbreker die over daken in Drachten vluchtte krijgt drie maanden cel

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een inbreker die in de nacht van 8 augustus na een tocht over de daken in het centrum van Drachten in de kraag werd gegrepen, is maandag door de snelrechter veroordeeld tot drie maanden cel.
Lees meer over
Smallingerland

De inbreker, een 20-jarige Marokkaanse asielzoeker, was het dak op gevlucht nadat hij had ingebroken bij kledingwinkel Van der Zee aan de Zuiderbuurt. Uiteindelijk werd hij in de Pier Panderstraat aangehouden. In een tas die hij bij een sprong op een balkon was verloren, werden sieraden aangetroffen die hij bij de kledingwinkel had gestolen.

Een maand eerder had de man een laptop gestolen van een vrouw uit Emmen die minderjarige asielzoekers opvangt. Er was enige discussie over de werkelijke leeftijd van de verdachte. Uit onderzoek bleek dat de man in Spanje had aangegeven dat hij in 2005 was geboren. In andere papieren stond 2003 als geboortejaar, maar op sociale media had hijzelf als geboortedatum 5 maart 1999 opgegeven.

Een uittreksel van het geboorteregister bleek vervalst te zijn. De man werd uiteindelijk meerderjarig verklaard, als geboortedatum werd uitgegaan van 1 januari 2000. De rechter noemde de inbraak in Drachten „bijzonder grof”. „U hebt met bruut geweld ergens ingebroken.” Vervolgens had de man ook nog gestolen van iemand die hem onderdak had verleend. „Dat vertrouwen hebt u ernstig beschadigd.”

De laptop moet vergoed worden, de waarde werd geschat op 330 euro. De kledingwinkel had voor meer dan 9000 euro schade opgelopen door de inbraak. Omdat nog niet bekend is wat de verzekering gaat vergoeden, kon de rechter die vordering niet toewijzen. Als de verzekering heeft uitgekeerd, kan de eigenaar zich tot de burgerlijke rechter wenden om het restant van de schade op de verdachte te verhalen.

Nieuws

menu