Huldiging paralympisch wielrenster Alyda Norbruis in Ureterp: kans om paralympische sport opnieuw op de kaart te zetten

Alyda op de wielrenbaan tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro Eigen foto

Alyda Norbruis wordt op vrijdagmiddag 15 oktober gehuldigd als paralympische wielrenster. Met een rondrit door haar eigen dorp Ureterp en een officiële huldiging in MFC De Wier sluit ze noodgedwongen haar 10-jarige carrière af in de wielersport. Ze ziet het als een kans om niet alleen zichzelf maar ook de paralympische sport, Ureterp en de gemeente Opsterland op de kaart te zetten.
Lees meer over
Smallingerland

Alyda won onlangs nog een zilveren medaille op de tijdrit 500 meter baanwielrennen tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo. Ze deed in 2012 al mee aan de Spelen in Londen en vier jaar later in Rio de Janeiro. De Spelen in Rio sloot ze af met maar liefst twee gouden en een bronzen medaille. Ook behaalde ze meerdere overwinningen tijdens de Nederlandse en Wereldkampioenschappen wielrennen in de afgelopen tien jaar.

Ambitie

De 32-jarige paralympische topsportster heeft nog genoeg ambitie voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs, maar een ernstige blessure gooit roet in het eten, vertelt ze. “Ik heb voor de derde keer een vaatvernauwing van de liesslagader. Ik ben er al twee keer aan geopereerd en het medische risico is te groot om door te gaan met het wielrennen.”

Ze begon haar sportcarrière als alpineskiër, maar stapte later over naar het wielrennen. “Als skiër ontdekte ik dat ik, naast korfballen, wat kon ondanks mijn lichamelijke beperking. Het gaf me zelfvertrouwen en ik ontdekte de Paralympische Spelen. In 2011 ging ik me toeleggen op wielrennen en de Paralympische droom bleef aan mij knagen. Ik wist me te kwalificeren voor de Spelen in Londen, maar een blinde darmontsteking tijdens de voorbereiding strooide roet in het eten. Gelukkig kon ik me vier jaar later in Rio bewijzen.”

Tokyo

De aanloop naar Tokyo was niet gemakkelijk, legt de topsportster uit. “In 2018 kreeg ik weer last van de vaatvernauwing in de lies. Maar ik wilde absoluut nog niet stoppen. Ik wilde Tokyo nog halen. Het was een lang en zwaar traject en ik wist dat ik na Tokyo zou gaan stoppen”. In 2020 werden de Paralympisch Spelen in Tokyo een jaar uitgesteld. “In eerste instantie was het een grote domper, maar later zag ik het als een kans om veranderingen door te voeren. Ik ging onder andere weer thuis in Friesland wonen en stapte over naar een andere trainer. Dit heeft me geholpen om weer plezier in de sport te krijgen en beter te worden.”

Toekomst

Ondertussen is ze al weer vier weken thuis uit Tokyo en is ze zich aan het oriënteren op haar toekomstplannen. “Ik zit nu in een fase waarin ik bezig ben met de afsluiting van mijn topsport carrière en aan het vooruit kijken ben wat ik wil gaan doen. Het brengt ook onzekerheid met zich mee en dat is best vervelend. Wat nu? Ik ben op zoek naar iets wat mijn leven invulling kan geven.”

De huldiging vindt ze een hele eer, hoewel ze zelf niet graag in de belangstelling staat. De organisatie is in handen van kopgroep Alyda, wielerstichting Ureterp, Gemeente Opsterland, MFC De Wier en Plaatselijk Belang Ureterp. “Ik zie het ook als een stukje erkenning en waardering voor de paralympische sport, maar ook voor Ureterp waar ik met mijn tweelingzus Alyce ben opgegroeid in een pleeggezin en voor onze gemeente Opsterland”, zo besluit Alyda.


Nieuws

Meest gelezen