Honkballers Drachten: 'Bouw hier het zwembad, wij schuiven wel op'

Honk- en sofbalvereniging Drachten Diamonds is bereid de eigen club langs te A7 te verhuizen, zodat de gemeente daar het nieuwe zwembad kan bouwen.

Het complex van Drachten Diamonds.

Het complex van Drachten Diamonds. FOTO JILMER POSTMA

Op deze ,,zichtlocatie” pal naast de snelweg komt de nieuwbouw van De Welle veel beter tot zijn recht, zegt voorzitter Wilco Bleeker van de Diamonds. Het voorstel komt vanuit de club zelf, de gemeente heeft niet om een verplaatsing gevraagd.

De Drachtster honkbalclub is gevestigd aan de Sportlaan, op een steenworp afstand van het onbebouwde gebied waar het nieuwe zwembad is bedacht. De Diamonds zouden kunnen opschuiven naar deze plek, zodat het zwembad vervolgens op het vrijgekomen honkbalterrein wordt gebouwd, oppert de club.

Bleeker heeft deze week op het gemeentehuis zijn voorstel toegelicht. Burgemeester en wethouders gaan het idee in de collegevergadering bespreken, laat gemeentewoordvoerder Jennifer Zwierstra weten. ,,Tot die tijd laat het college zich er niet over uit.”

Zichtlocatie

De gemeenteraad van Smallingerland koos twee weken geleden voor de Sportlaan als locatie voor De Welle. De honkbalclub steunt die keuze, zegt Bleeker. ,,Maar persoonlijk vind ik: als je wilt dat het nieuwe bad echt een visitekaartje wordt voor Drachten, zorg dat het dan ook goed te zien is vanaf de snelweg.” De plek die nu nog als zwembadlocatie in de onderzoeken wordt genoemd, een sportveld ter hoogte van de Zuiderhogeweg, ligt meer ‘verscholen’.

Voor de Diamonds zelf is een zichtbare locatie van ondergeschikt belang, zegt Bleeker. ,,Honkbal is geen sport die het specifiek moet hebben van spontane bezoekers of voorbijgangers. . Mensen die willen honk- of softballen, weten dat we er zijn.”

De club stelt twee voorwaarden aan een eventuele verhuizing: ook de nieuwe speelvelden moeten voldoen aan de normen van de Nederlandse Baseball en Softball Bond, en er komt een kostenvergoeding voor het verplaatsen van de club.

Extra kosten

Smallingerland zal in elk geval in kaart brengen welke extra kosten het voorstel van de Diamonds met zich meebrengt, aldus woordvoerder Zwierstra. De nieuwbouw van De Welle is geraamd op ruim 30 miljoen euro.

Hoewel het huidige college het zwembad liever aan de andere kant van Drachten - aan de Tussendiepen - had gezien, was de Sportlaan een paar jaar geleden ook al in beeld als favoriete locatie. Bleeker: ,,Maar ik kan met niet herinneren dat wij als club ooit door de gemeente zijn benaderd met de vraag of we wilden verhuizen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland