Hoe een 15-jarig meisje uit Drachten in de prostitutie belandde

Een 15-jarig meisje uit Drachten werkte enkele maanden in de prostitutie. Negen haar bekende mannen horen vrijdag of en voor hoe lang ze gestraft worden. Een verhaal over hoe het allemaal zover kwam.

FOTO

FOTO ANP

Het is begin 2020 . Een vijftienjarig meisje uit Drachten komt via Facebook in contact met een zekere Ilona Kaspers. De profielfoto toont een vlotte, jonge, donkerharige vrouw, die vanaf een boot de camera in blikt. Ze studeert aan de Zeevaartschool op Terschelling, zo laat ze haar volgers weten. En vermeldt op het sociale medium dat ze een ‘ingewikkelde relatie’ heeft.

Deze Ilona stuurt ‘per ongeluk’ een vriendschapsverzoek naar het meisje. Om haar vervolgens te laten weten dat dit ‘een foutje’ is. Want ‘ik ken je geloof ik niet’. Toch raken ze in gesprek. Al heel snel krijgen de chats een seksuele lading.

Het blijkt Ilona’s werkwijze te zijn: jonge meisjes benaderen, contact zoeken en vervolgens langzamerhand verzanden in perversiteiten. Veel tieners haken dan af, maar het meisje uit Drachten gaat gretig in op Ilona’s vragen. Veel vlotter dan de zogenaamde Terschellingse gewend is.

De Drachtster vertelt enthousiast over haar seksuele ervaringen. Die heeft ze al jong opgedaan. Op haar twaalfde werd ze aangerand door haar broer. Twee jaar later begon ze een verhouding met een kostganger.

Volgens hem nam zij daartoe het initiatief. Zij bracht zijn handen onder haar shirt. Zij deed haar voeten tijdens het eten in zijn kruis. Zij ging met haar hand in zijn gulp. ,,En u?’’, wilde de rechter op 2 juli van hem weten. ,,Ik was geil’’, antwoordde de man. Het meisje was 14 en hij 31 toen ze in bed belandden.

Het meisje, afkomstig uit een streng christelijk milieu, houdt een sekslijst bij van mannen met wie ze het heeft gedaan. De kostganger, die bij haar ouders in loondienst is, staat er ook op. Ilona geeft aan in de prostitutie te werken en vraagt of dat misschien iets voor het meisje is.

Op 20 mei 2020 heeft de Drachtster haar eerste klant, een nu 22-jarige man uit Burgum. Hij zoekt een ‘seksbuddy’. Ze krijgen een relatie. Hij stelt een seksadvertentie op en plaatst die op speurders.nl en Snapchat. Hij prijst haar aan als ‘zachte, blonde studente van 21’. Haar werknaam luidt Laura. Hij benadrukt dat ze haar ware leeftijd tegen niemand mag zeggen. De man maakt erotische filmpjes en foto’s van haar. Die stuurt de 15-jarige door naar Ilona. ‘Zij’ ontvangt de beelden maar al te graag.

Het meisje beschouwt de Burgumer als ,,een goede vriend’’. De man, verslaafd aan drank, cocaïne en lachgas, rijdt haar naar klanten. In zijn bijzijn voelt ze zich veilig. Ook int hij het geld, onder meer door tikkies te sturen naar mannen die gebruik hebben gemaakt van haar diensten.

De Burgumer regelt de afspraken. Hij stelt haar tarief op 200 euro en krijgt de helft van wat het meisje verdient. Bij seks zonder condoom geeft hij een prijs van 250 euro door, met een andere verdeelsleutel: ,,100 euro voor mij, 150 voor jou’’, legt hij haar uit. ,,Want jij moet erop.’’

Op 2 juni 2020 heeft de 15-jarige een seksafspraak met een 23-jarige man uit Franeker op een carpoolplaats in Drachten. Ze gaat op haar fiets naar haar zogenaamde ‘cardate’. De man wacht in zijn auto. De site speuders.nl bracht hem bij haar. Hij had eerder betaalde seks met vrouwen tussen 24 en 30 jaar. Nu gaat hij voor een jongere. Vooraf hebben ze afgesproken wat voor soort seks ze zullen hebben. Hij gaat achter haar staan en doet geen condoom om. De man zorgt dat hij ‘voor het zingen de kerk uit’ is.

De Burgumer brengt het meisje op 5 juni 2020 naar Groningen. Daar wacht een 27-jarige man van Indiase komaf. De communicatie verloopt stroef. De klant spreekt geen Nederlands, het meisje is de Engelse taal nauwelijks machtig. Volgens hem kwam het niet tot seks, omdat ze geen zin in hem had. Zij beweert het tegendeel. Ze heeft hem gevoeld. Wel spreekt ze met de pooier af dat ze geen anderstaligen meer zullen boeken.

Op 12 juni 2020 komt ze thuis bij een veertigjarige man in Drachten. Ze hebben seks zonder condoom. Daarna neemt ze de morning-afterpil. Voor de zekerheid, al is het risico op een zwangerschap volgens hem nihil. Hij krijgt medicijnen die zijn zaad aantasten.

De man en het meisje houden contact. 12.000 chats gaan over en weer. Ze vrijen, maar praten ook over ‘gewone dingen’, zoals school, gezond eten en haar konijn. Een keer neemt ze haar Vlaamse reus mee naar hem toe.

Maar de man is niet alleen maar lief voor haar. Hij schrikt als hij hoort dat ze ‘zestien’ is en begint haar te chanteren. Hij dreigt haar ouders te zullen vertellen wat voor werk ze doet als ze hem niet betaalt. Hij weet anders nog een passende straf: een pijpbeurt.

Een 47-jarige man uit Delfzijl weet zich het meisje niet meer te herinneren dat hem op 20 juli 2020 zou hebben bezocht. Ze kan het in- en exterieur van zijn woning echter nauwkeurig beschrijven. En de Burgumer heeft een gemiste oproep in zijn telefoon staan. Dat blijkt het nummer van de man uit Delfzijl te zijn. Ze hebben volgens het meisje seks gehad.

Ze komt op 24 juli 2020 bij een 62-jarige Balkster thuis, die geregeld prostituées ontvangt. De man gaat op het meisje liggen. Hij neemt de seks op ,,om te bewijzen dat er geen sprake is van dwang’’. Hij is binnen drie minuten klaar. De man plaatst geen vraagtekens bij haar leeftijd. ,,Ze had aardige rondingen’’, verklaart hij tijdens de rechtszitting op 2 juli. ,,Ze was zeker achttien-plus.’’ Voor herhaling hoeft de rechtbank niet te vrezen. Hij geeft aan medicijnen te slikken, waarvan hij uiteindelijk impotent zal worden.

Een 25-jarige Leeuwarder boekt het meisje op 29 juli 2020 . Het blijft bij ,,hand- en mondseks’’, want de man ,,krijgt hem niet omhoog’’. Ook hij wil geen condoom gebruiken. ,,Zonder vind ik nu eenmaal lekkerder.’’

Op 31 juli 2020 komt er een tip binnen bij Meld Misdaad Anoniem. Een jong meisje zou zich prostitueren. Een agent probeert een nepafspraak te maken. Maar er volgt geen reactie.

De politie neemt op 3 augustus 2020 contact op met het meisje. Daarna lichten agenten haar ouders in. Ze wisten niets van de activiteiten van hun dochter. De moeder doet vervolgens aangifte. Maar niet tegen de inmiddels 34-jarige kostganger. Ze willen niet dat hij in de gevangenis belandt.

Ook Ilona, de 22-jarige vriend uit Burgum en diens even oude maat uit Hurdegaryp die als chauffeur gefungeerd zou hebben, hoeven van het meisje geen straf. Ze werd niet gedwongen, ze wilde het allemaal zelf. Ze deed het werk ,,voor de spanning, de kick’’. Ze krijgt inmiddels hulp.

Via Facebookgegevens van het vijftienjarige meisje komt Ilona in beeld. Ze heeft veel jonge meisjes als vriend op het sociale medium en voor de vorm een enkele jongen.

‘Ilona’ wordt op 9 februari 2021, thuis, ergens buiten Friesland, aangehouden op verdenking van mensenhandel. Achter deze naam blijkt een 37-jarige man schuil te gaan. Hij zit nog steeds vast in de gevangenis in Leeuwarden. Zijn zaak wordt naar verwachting eind september door de rechtbank behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank
Uitlegverhaal