Helft nieuw OK-complex Nij Smellinghe blijft nog even dicht

Grote ramen zorgen voor daglicht in de nieuwe operatiekamers van Nij Smellinghe. FOTO ANNEMARIE BOONSTRA

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft recent spiksplinternieuwe operatiekamers in gebruik genomen. Het OK-complex is ondanks de coronacrisis zonder vertraging opgeleverd, meldt woordvoerder Sarah van der Meer.
Lees meer over
Smallingerland

Het aantal operatiekamers is uitgebreid van zes naar zeven. Van die operatiekamers worden voorlopig niet meer dan drie à vier gebruikt, zegt Van der Meer. ,,Onze planbare zorg is nog altijd voor een deel afgeschaald.” Een deel van het OK-personeel moet beschikbaar zijn voor zorg aan coronapatiënten. Half oktober werden om deze reden al twee operatiekamers gesloten. Sinds half december is er sprake van maximaal vier dichte OK’s.

Nij Smellinghe heeft als enige ziekenhuis in Friesland ook een hybride operatiekamer gekregen. In deze OK is hightech röntgenapparatuur ingebouwd. De apparaten fungeren als het ware als de ogen van de chirurg, interventieradioloog en het operatieteam, bericht Nij Smellinghe. De operatie is volgens het ziekenhuis minder belastend voor de patiënt.

De hybride operatiekamer is onder meer geschikt voor het opereren van patiënten met een vaataandoening, meldt vaatchirurg Marald Wikkeling in een persbericht. Hij noemt deze OK een aanwinst voor de regio, mede omdat Nij Smellinghe als Veneus Centrum Noordoost Nederland veel vaatpatiënten uit het Noorden behandelt.

Medisch Centrum Leeuwarden heeft ook plannen een hybride operatiekamer aan te schaffen, maar heeft die investering vanwege financiële krapte moeten uitstellen .

Lees ook | Beweegplein stimuleert patiënt Nij Smellinghe uit ziekenhuisbed te komen

Nieuws

menu