Haar en nagels kleuren geel na zwemmen op twee plaatsen in Opeinde: zwemverbod ingesteld

Het water aan de Wijtze Brandsmaloane in Opeinde. FOTO NOORDERNIEUWS

Voor het water ter hoogte van de Wijtze Brandsmaloane in Opeinde en de nieuwe waterplas in de Peinder Mieden zijn zwemverboden ingesteld. Er kwamen de afgelopen tijd meerdere meldingen binnen van geelverkleuringen van haar en nagels na het zwemmen in het water aldaar.
Lees meer over
Smallingerland

Maandagochtend kwam de eerste melding binnen bij de gemeente. In totaal is er nu vijf keer melding gemaakt van gele nagels en haren na het zwemmen op de twee locaties.

In overleg met Wetterskip Fryslân heeft de gemeente Smallingerland een zwemverbod ingesteld op de twee plaatsen, zodat Wetterskip onderzoek kan doen naar de waterkwaliteit. „Je weet niet wat er aan de hand is, dus nemen we het zekere voor het onzekere”, vertelt Jennifer Zwiersta, woordvoerder van de gemeente Smallingerland.

Hoe de gele kleur van de nagels en het haar kan komen, dat is dus nog even gissen. „Eerst laten we het controleren, dan pas kunnen we er uitspraken over doen”, aldus Zwierstra. De gemeente verwacht de uitslag van het wateronderzoek dinsdag.

Er worden borden met ‘verboden te zwemmen’ geplaatst.

Nieuws

Meest gelezen