Haagse crimineel wilde vluchten via dak Drachtster flat

Waarschuwingsschot Drachten was voor vluchtende crimineel Foto: PRONEWS

Het waarschuwingsschot dat maandag voor het ochtendgloren in Drachten klonk, was bedoeld voor een 19-jarige Haagse crimineel die via het dak van de flat wilde vluchten.

En het miste zijn uitwerking niet, want de man kwam tot inkeer en kon vervolgens aangehouden worden. De politie had het op hem en drie anderen voorzien vanwege een drugsvondst en bedreiging eerder die nacht.

Van agenten in de nachtelijke uren schrikken de bewoners van de flat in de wijk De Trisken niet op. Die komen ,,zo vaak’’ op de om drugshandel bekend staande flat af. Al is het er de laatste jaren aanzienlijk rustiger dan voorheen, aldus de verhuurder, corporatie WoonFriesland.

,,Ohhh, het is de politie’’, constateerde een Drachtster dan ook toen ze rond kwart voor vier uniformen voor haar raam ontwaardde. ,,Dus toen heb ik me maar weer omgedraaid.’’ ‘Vooral niet mee bemoeien’, dacht ze nog alvorens ze weer in sliep.

Waarschuwingschot

Maar het waarschuwingsschot (,,een harde knal’’) had haar toch even uit de slaap gehaald. Net als vele anderen. Iedereen bleef binnen, omdat agenten dat sommeerden.

,,Politie, politie’’, hadden flatbewoners horen roepen (,,want het is hier erg gehorig, het is een oude flat.’’). Gevolgd door glasgerinkel. Een ruit en de toegangsdeur van het appartement van een 34-jarige vrouw op de derde etage sneuvelden.

Bedreiging

Aanleiding tot de inval was een bedreiging die eerder die nacht plaatsvond. Een 26-jarige man uit Groningen en een 35-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats hielden zich rond half een op in de buurt van de Melkkelder toen ze twee bekenden tegen het lijf liepen.

Een van hen richtte vervolgens een wapen op de mannen. Die waarschuwden daarop de politie. Omdat ze een nauwkeurige omschrijving van het wapen en het beruchte duo gaven, werd het arrestatieteam opgeroepen. De leden daarvan zijn afkomstig uit verschillende delen van het land. Daardoor zat er enige tijd tussen de melding en de inval.

Een 49-jarige man uit Den Bosch en twee inwoners van Den Haag (19 en 29 jaar) waren bij de 34-jarige vrouw op bezoek. Behalve het betreffende vuurwapen werden er drugs in het huis aangetroffen. De vier zitten nog vast. Onderzoek moet uitwijzen wie wat voor zijn rekening nam.

De honden van de vrouw, twee Staffords, zijn door de Dierenambulance opgehaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland