FrameRunning: racen over atletiekbaan

Oorkondes voor de deelnemers. Foto: Eigen foto

FrameRunning - ook bekend als RaceRunning - is door het Internationaal Olympisch Comité FrameRunning erkend als paralympische sport. Kinderen konden zaterdag bij AV Impala in Drachten kennismaken met de sport.

Niemand minder dan burgemeester Jan Rijpstra heeft zaterdag de oorkondes uitgereikt aan de deelnemers van FrameRunning. “Met de FrameRunner kom je vooruit. En dat kunnen jullie!”, complimenteerde hij de jonge atleten. Tijdens vier kennismakingslessen konden de kinderen kennismaken met de sport op de atletiekbaan van AV Impala.

Het plezier spatte er vanaf. Liefst zestien kinderen tussen de 4 en 12 jaar pakten hun kans om de sport uit te proberen. Paralympisch sporter Alyda Norbruis uit Ureterp kwam tijdens de laatste les ook langs om de kinderen aan te moedigen. “Sporten en meedoen bij een vereniging is belangrijk”, stelde Alyda. “Iedereen kan sporten. Kom in beweging. Het leven is veel te mooi om stil te staan.”

Medailles

FrameRunning is een para-atletieksport. Een loopframe met drie wielen, een zadel en een borststeun maakt het lopen of heel hard rennen mogelijk voor sporters met een lichamelijke beperking. “Ik wil heel veel medailles winnen”, sprak één van de jonge atleten enthousiast. Alyda had haar grote Olympische medailles mee en liet deze ter inspiratie aan de startende atleten zien. Dat maakte indruk en gaf inspiratie.

Olympisch

FrameRunning Drachten is het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen AV Impala, Fitaal Drachten, Revalidatie Friesland en Sportbedrijf Drachten. Deze partijen zetten zich gezamenlijk in om sporten mogelijk te maken voor deze specifieke doelgroep. Na de zomervakantie krijgen de lessen een vervolg.

FrameRunning is ook bekend als RaceRunning. De naam is in mei van dit jaar veranderd, omdat het Internationaal Olympisch Comité FrameRunning heeft erkend als paralympische sport. Tijdens de Spelen van 2024 in Parijs staat de sport voor het eerst op het programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland