Elfstedentocht in vijf dagen: 220 kilometer lang suppen

Wypkje Hamburg: 'Hiel goed foar de mindsetting'. Foto: Jelle Raap

In gedachten ligt het elfstedenkruisje al op tafel in de huiskamer voor Wypkje Hamburg-de Jong (45) in Drachten. “Wy moatte it no helje kinne”. Zelfverzekerd zal ze met haar sportvriendin Hanneke de Jong uit Opeinde (Sm.) aan de start verschijnen voor de tocht der tochten op haar star-board.
Lees meer over
Smallingerland

De twee supmaatjes stappen woensdag 8 september op het board om in vijf dagen al peddelend 220 kilometer af te leggen. “It is krachttraining mei de juste mindset”.

Surfers laten zich door de wind voortstuwen die in hun surfzeil blaast of ze deinen met de golven mee. Suppers hebben geen zeil. Ze kunnen ook daardoor de wind zowel als vriend of als vijand hebben. “We zijn helemaal afhankelijk van de peddel. Je moet er niet aan denken dat je die verliest. Daarom gaat er een leen-peddel mee in de camper van Gerlof”. Haar man zal als vast begeleider op vier wielen het traject van de elfstedentocht afleggen, zodat ze ’s nachts in de camper kunnen overnachten.

Tent

Voor Hanneke is er een tent geregeld. Mogelijk schrijft Gerlof Hamburg van Hamburg Bezorgdiensten hiermee ook geschiedenis, omdat er tot nu nog geen historisch vastgelegde elfstedentocht met een camper is beschreven. Hun kinderen Jacob, Uilke, Janna en Lieuwe kunnen dankzij gps-tracking hun moeder en haar supmaatje via internet volgen.

In de loop van zondagmiddag weten ze zeker of hun mem Wypkje de finish heeft gehaald en een elfstedenkruisje voor de thuistafel in ontvangst mag nemen. Vanaf nu loopt de spanning dus op. “Elke dei in fleske wetter en in energydrankje mei op it board”.

Mindset


Het kruisje voor de ‘Sup11citytour’’ zou een kroontje zijn op het eerste lustrum oefenjaren. “Fiif jier lyn bin ik begûn mei it suppen op de Drachtster Feart”, vertelt Wypkje Hamburg enthousiast. Als afsluiting van een drukke werkdag in de sfeer van bezorgdiensten vindt ze het een verademing. “It is in echte ‘work-out’ sa’t se dat neame: op it wetter giet alle konsintraasje nei de peddel om foarút te kommen en om fansels stean te bliuwen”.

De combinatie van intensieve spierarbeid in een hele natuurlijke en vooral rustige omgeving en de weerspiegelingen in het water oefenen een mentaal masserende werking uit. “Foar de ‘mind setting’ is it hartstikke goed”. Als de natuur ook nog eens op zijn mooist is, kan ze uren van de stille sfeer genieten. “Foar suppers is de wintertiid eins it moaiste: gjin boaten op it wetter. Sa lang der gjin iis of froast is, kinst de hiele winter troch-suppe”.

Publiek

Twee jaar aaneen heeft ze al suppend het traject Dokkum-Leeuwarden afgelegd. In dat verband leerde ze Hanneke de Jong kennen die haar sindsdien vergezeld op sportmomenten. Het door het publiek aanmoedigen vanaf de wal hebben ze beiden daarbij als heel bijzonder ervaren. “Yn ’t lêstoan sitst der echt wol even trochhinne en dan bist fansels emosjoniel”. Ditmaal wordt dat een massale beleving. Aan de tocht der tochten nemen zo’n 150 suppers deel, maar voor de laatste etappe op zondag schuiven hierbij honderd watersporters aan. “Wy moatte it helje en dêrnei”, zo staat in de planning voor plezierig peddelen, “thús even bytanke”.

Supperschool

Sportplezier staat bij suppers voorop naast het beleven van de omgeving waarin ze al peddelend kunnen opgaan. Goed suppen vereist een bepaalde techniek, conditie en oefening. Wie met anderen mee-supt, zal ervaren dat het ook een gezellige sport is. Wypkje Hamburg, die ook in Dokkum lessen verzorgt bij Jacqueline Visser van Supschool Dokkum, hoopt in Drachten binnenkort een eigen Sup-school te openen. “Der is wetter genôch”.

Nieuws

Meest gelezen

menu