Eis 160 dagen cel voor dreigen met mes in Drachten

Foto: ANP

Een 20-jarige man die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft bijna een half jaar vastgezeten, nadat hij op 19 oktober 2019 op het Voermanspad in Drachten een buurtbewoner met een mes had bedreigd. Vrijdag oordeelde officier van justitie Rick Janssens dat de man lang genoeg vast heeft gezeten.
Lees meer over
Smallingerland

Janssens eiste een celstraf die gelijk is aan het voorarrest – 160 dagen – plus 80 dagen voorwaardelijk. Verder verzocht de officier de verdachte onder toezicht van de reclassering te plaatsen en hem een behandeling te laten volgen, die gericht is op het voorkomen van het overschrijden van grenzen van anderen. De verdachte was die dag naar Drachten afgereisd om zijn ex-vriendin te zien.

De relatie was al een poos voorbij, maar de ex-vriendin zou nog spullen van de man hebben en zij had het wachtwoord van de iCloud. Hij kwam niet verder dan de steeg. Door de schutting had de ex hem te kennen gegeven dat ze hem niet wilde zien. Het latere slachtoffer, een buurman, schoot zijn buurmeisje te hulp en stuurde de verdachte weg. Die reageerde door de bril van de buurman te pakken en die doormidden te breken.

Vervolgens haalde hij een mes tevoorschijn waarmee hij stekende en zwaaiende bewegingen maakte in de richting van de buurman. Het incident heeft grote indruk gemaakt op de buurman. Hij heeft beveiligingscamera’s opgehangen en hij verzocht de rechtbank om aan de verdachte een locatieverbod op te leggen. Dat was juridisch niet mogelijk, stelde de officier. Maar Janssens vond wel dat de rechtbank de door de buurman ingediende schadeclaim, 750 euro smartengeld en 232 euro voor gemaakte kosten, moest toewijzen.

De uitspraak volgt op 5 maart.

Nieuws

menu