ELP overdonderd door breuk college Smallingerland: 'Echt niet zien aankomen'

Het gemeentehuis van Smallingerland Foto Marcel van Kammen

Het besluit van de PvdA-fractie om vanwege de ELP uit de Smallingerlandse coalitie te stappen, kwam als een volslagen verrassing voor ELP-voorman Yntze de Vries.
Lees meer over
Smallingerland

,,Ik ben verbaasd, verrast en overdonderd. Dit had ik echt niet zien aankomen.” De fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij vindt tegelijk de reden voor het opstappen ,,een beetje gezocht.”

De sociaaldemocraten vonden het niet kunnen dat de ELP, samen met twee oppositiepartijen, bij een externe jurist antwoorden willen krijgen over een subsidie aan de Lawei. PvdA-fractievoorzitter Anton Pieters noemt het een ,,motie van wantrouwen” richting het college, dat zelf ook al aan antwoorden werkt.

‘Al tegen burgemeester gezegd’

De Vries verbaast zich over die boosheid. ,,In het debat hebben we kunnen zien dat het college toen weinig antwoorden paraat had. Ik heb toen na afloop meteen al tegen de burgemeester gezegd dat onze partij zelf ook informatie zou verzamelen. Hij zei dat hij dat prima kon begrijpen.”

De Vries heeft ook niet het idee dat hij met het winnen van extern advies een brevet van onvermogen afgeeft aan het college. ,,Sterker nog, ik heb begrepen dat het college de subsidie zelf ook door iemand extern laat toetsen.”

Overleg met fracties

Burgemeester Jan Rijpstra spreekt dinsdagmiddag met alle fractievoorzitters over hoe het nu verder moet met het college. De ELP denkt op dit moment nog niet na over een nieuw te vormen coalitie, aldus De Vries. ,,Zover zijn we nog niet, we weten pas net dat de PvdA is opgestapt.”

Nieuws

menu