Drugsverslaafde dief wil graag naar huis, maar krijgt vier maanden cel

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Als hij nog langer in de cel moet blijven, dan raakt hij zijn huis kwijt, zei een drugsverslaafde dief uit Drachten (41) vrijdag tegen rechter Willem Sikkema. De rechter bepaalde echter dat de Drachtster nog niet naar huis mag. ,,Dat is de consequentie van wat u heeft gedaan”, aldus de rechter.

De Drachtster had in de eerste vier maanden van dit jaar een hele reeks diefstallen gepleegd. Behalve een paar fietsen en levensmiddelen, ontvreemdde hij tot twee keer toe flessen whisky, bij de Poiesz en de Jumbo. Niet om zelf op te drinken, de whisky wilde hij verkopen om van de opbrengst drugs te scoren.

Op de zitting bekende de man alle te laste gelegde feiten Hij bood zelfs zijn excuses aan, aan iemand in de zaal wiens elektrische fiets hij bij de Aldi had weggenomen. De eigenaar van de fiets heeft zelf heel weinig te besteden, maar wenste de Drachtster desondanks het beste. ,,Ik hoop dat je je verbetert”.

Proeftijd

De verdachte liep in een proeftijd en stond onder toezicht van de reclassering. Het contact verliep stroef. Zich aan afspraken houden is niet zijn sterkste punt. ,,Daar ben ik fokking slecht in”, gaf de Drachtster ruiterlijk toe. Het ging echt bergafwaarts met hem nadat zijn hond was overleden. ,,Ik heb niet veel vrienden, hij was mijn beste maatje”.

Officier van justitie Jan Hoekman eiste vier maanden cel. De celstraf van zes weken die bij de proeftijd hoort, hoeft de Drachtster niet uit te zitten. Hoekman stelde voor om de proeftijd met een jaar te verlengen, zodat het reclasseringstoezicht gehandhaafd blijft.

Vrijdag had de verdachte acht weken gezeten, dat viel hem al erg zwaar. En hij is bang zijn woning kwijt te raken. Met het opleggen van een lagere straf zou hij geen recht doen aan de feiten, legde Sikkema uit. ,,En aan wat u die mensen heeft aangedaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank