Drie jaar cel en behandeling voor neersteken agent in Drachten

Foto: De Vries Media Foto: De Vries Media

De 53-jarige Drachtster die op 1 maart in zijn woning aan de Nachtegaalstraat in Drachten een agent neerstak en door een andere agent werd neergeschoten, is wegens bedreiging en poging doodslag veroordeeld tot drie jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar geëist.
Lees meer over
Smallingerland

Het OM eiste een ‘kale’ gevangenisstraf, zonder enige vorm van behandeling. De rechtbank vindt het belangrijk dat de Drachtster wel wordt behandeld en zo snel mogelijk. Daar stond hij ook voor open. Twee psychiaters constateerden een persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische en anti-sociale trekken. Ook is er een stoornis op het gebied van alcohol- en drugsgebruik. Op de avond van het incident was de man onder invloed van amfetamine (speed) en drank.

De politie kwam bij de man aan huis nadat de echtgenote melding had gedaan van huiselijk geweld. Toen de agenten de woonkamer betraden, lag de verdachte op de bank met een mes op de keel. Later verklaarde hij dat hij moed verzamelde om zelfmoord te plegen. De agenten hadden van de echtgenote al gehoord dat hij suïcidaal was. Hij was al langere tijd depressief, een week voor het schietincident had hij een zelfmoordpoging ondernomen.

Om te voorkomen dat de man zichzelf iets aan zou doen, bespoot een van de agenten hem met pepperspray. Het pepperen had een averechts effect: de Drachtster sprong op de agent af en stak hem met een mes in de schouder. Toen de verdachte dreigend op de andere politieman afkwam, schoot die hem neer. In de proeftijd van drie jaar mag hij geen middelen gebruiken. Hij heeft in een brief aan de agenten zijn excuus aangeboden. De agent die werd neergestoken krijgt 3500 euro smartengeld. Hij moest in therapie om alles te verwerken.

Nieuws

menu