Drachtster wijk Vrijburgh krijgt Vrijheidspark als herinnering aan Tweede Wereldoorlog

De start van de aanleg van het nieuwe Vrijheidspark in Drachten. FOTO FOKKE WESTER

In de Drachtster nieuwbouwwijk Vrijburgh wordt de komende maanden een Vrijheidspark aangelegd, bedoeld als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en voorzitter Hilbrand Beuker van de cultuurhistorische stichting Smelne’s Erfskip gaven woensdag op Bevrijdingsdag het startsein voor de werkzaamheden door samen een projectdoek te onthullen. De officiële opening van het herdenkingspark zal volgend jaar op 14 april zijn, de dag waarop Smallingerland door Canadese militairen werd bevrijd.

Het Vrijheidspark is een initiatief van de Smelne’s Erfskip. Het plan kwam tot stand in samenwerking met de gemeente, wijkbewoners, Kunst Collectief Tegendraads en onderwijsinstellingen. In het park, dat 1 hectare groot wordt, kan een herdenking of viering plaatsvinden, maar het is het hele jaar vrij toegankelijk als rust- en inspiratieplek voor iedereen.

QR-codes

Het nieuwe plantsoen in de wijk wordt onderdeel van het nieuw aan te leggen natuur- en recreatiegebied aan de noordzijde van Vrijburgh. In het park komen onder meer rijen inheemse zoete kersenbomen, een kunstwerk van roestkleurig staal en een pingo, omzoomd met bloemen.

Die pingo is straks bereikbaar via een rolstoelvriendelijk betonpad. Hierlangs komen informatiepanelen over de oorlogsjaren, waarbij de bezoeker via QR-codes wordt geleid naar uitvoerige, ook voor het onderwijs geschikte informatie op de website van Smelne’s Erfskip. Vanaf de pingo lopen twee graspaden terug naar de ingang.

Burgemeester Rijpstra noemt het Vrijheidspark een aanwinst voor Smallingerland. ,,Er zijn in de oorlog heel veel mensen om het leven gekomen, maar ook daarna hebben velen geleden. Voor die mensen laten we iets achter, dat ook de kracht van de mensheid uitstraalt. Ik hoop dat bezoekers dat hier zullen voelen en ervaren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Tweede Wereldoorlog