Smallingerland wil een verkoopverbod van messen aan minderjarigen

FOTO PIXABAY

Smallingerland zet het komend jaar in op een verkoopverbod van messen aan minderjarigen in heel Noord-Nederland.
Lees meer over
Smallingerland

Zolang dit niet bij wet geregeld is, moeten winkeliers zelf maatregelen nemen, vindt burgemeester Jan Rijpstra. Hij wil de kwestie aankaarten in het Regionaal Bestuurlijk Politie Overleg Noord-Nederland, een vergadering van de hoofdofficier van justitie met burgemeesters.

Rijpstra zal pleiten voor legitimatieplicht bij de aankoop van messen. ,,Net als bij het kopen van alcohol.’’ Hij zal deze oproep de komende tijd geregeld bij verschillende partijen onder de aandacht brengen.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf eerder al aan voor een verkoopverbod van messen aan achtienminners te zijn. Echter, het officieel vastleggen kost tijd. Daarom wil Rijpstra er op gemeentelijk niveau mee aan de slag. Hij hoopt dat ondernemers het verzoek om jongeren naar hun gegevens te vragen vrijwillig opvolgen. ,,Want we kunnen dit als gemeente niet in de apv (algemene plaatselijke verordening, red.) regelen.’’

Lees hier het verhaal van Roans ouders | Een jaar geleden ging het leven van de ouders van Roan Brilstra over de kop: 'Ons lot, ons leven, is bepaald door twee snotneuzen'

Reactie op fatale steekpartij

Het verkoopverbod volgt op het messenverbod dat Smallingerland na de zomer invoerde. Een dergelijk voorschrift kunnen gemeenten wel zelf instellen. Ook heeft de burgemeester gebieden in Drachten aangewezen, waar preventief gefouilleerd mag worden. Het gaat om het hele centrumgebied. Voor zover Rijpstra bekend, hebben zich tot dusver geen grote vondsten voorgedaan. ,,Maar dat heeft misschien ook met de coronamaatregelen te maken’’, zegt de burgemeester.

Het messenverbod en het daarop volgende verkoopverbod zijn reacties op de fatale steekpartij, die eind vorig jaar het leven kostte aan Roan Brilstra uit Drachten. Voor dit misdrijf zijn een 14-jarige jongen uit Drachten en een 15-jarige uit Gorredijk veroordeeld.

Ze waren in de avond van 22 december vorig jaar op pad gegaan met de intentie iemand te beroven. Daarvan werd Roan Brilstra het slachtoffer, die zwaargewond raakte. Hij stierf een week later – op 30 december, een dag na zijn zestiende verjaardag – in het ziekenhuis in Groningen aan zijn verwondingen.

Nieuws

menu