Dit jaar toch Wereldlichtjesdag in Drachten, maar wel ‘anders dan anders’

Overal ter wereld worden op 12 december lichtjes aangestoken voor overleden kinderen Eigen foto

Het was nog spannend of de Wereldlichtjesdag – de internationale herdenkingsdag voor overleden kinderen - in Drachten door kon gaan, maar het is gelukt om er op zondag 12 december een middagbijeenkomst in de buitenlucht van te maken. “Voor de ouders en andere betrokkenen is het fijn dat ze toch bij elkaar kunnen komen”, aldus mede-organisator Marian Föllings.
Lees meer over
Smallingerland

Het noemen van de namen van de overleden kinderen is het hoogtepunt van de bijeenkomst, aldus Marian, die de organisatie samen met Ellie Otten en Marian Spoelstra regelt. “Als je een naam noemt dan raakt iemand niet in de vergetelheid. En ook het samen komen is heel belangrijk voor de betrokkenen. De bijeenkomst op Wereldlichtjesdag geeft iedereen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.”

De samenkomst begint zondag 12 december om half 3 ‘s middags op het grasveld bij jongerencentrum Place2B in het Slingerpark in Drachten. De inloop is vanaf kwart over 2. Vooraf aanmelden en een QR code zijn verplicht. “We hadden heel andere plannen en moesten dus snel schakelen, maar gelukkig kunnen de ouders en families op deze manier toch bij elkaar komen”, aldus Marian.

Bij het jeugdhonk is een groot grasveld waar de bijeenkomst wordt gehouden en waar aan alle coronaregels van anderhalve meter afstand kan worden voldaan. “Het is geweldig dat we de Wereldlichtjesdag dit jaar toch in Drachten kunnen organiseren. Gewoonlijk beginnen we altijd om zeven uur ’s avonds, maar deze keer doen we het op de middag, zodat we voor vijf uur klaar zijn. We beginnen altijd met het aansteken van de Wereldlichtjesdag kaars en daarna worden er gedichten ten gehore gebracht en is er live muziek. Na afloop is er koffie en warme chocolademelk. Warmte en herinneringen staan centraal.”

Internationaal

Sinds 1997 wordt Wereldlichtjesdag over de hele wereld gevierd. In Nederland zijn er buiten coronatijd zo’n 80 tot 100 plaatsen die meedoen en in Fryslân ongeveer zes plekken, aldus Marian. “Over de hele wereld wordt op de tweede zondag van december om 19.00 uur het licht van de kaars van Wereldlichtjesdag aangestoken. En zo heb je dat er wereldwijd 24 uur lang lichtjes ontstoken worden voor overleden kinderen. De oorsprong van Wereldlichtjesdag ligt in Amerika. Het idee is dat mensen elkaar kunnen helpen met rouwen en het idee heeft zich steeds verder verspreid over alle continenten.”

Door de aangescherpte coronamaatregelen moesten de drie organisatoren van de Wereldlichtjesdag in Drachten nog snel hun plannen omzetten. “Een aantal ouders vroeg ons of het nog wel door kon gaan en we wilden niet direct opgeven. In samenwerking met de gemeente Smallingerland en Place2B hebben we het programma kunnen verplaatsen en daar zijn we heel blij mee.”


Nieuws

menu