De man uit Drachten die een flat opblies, is een 'voorbeeldige tbs’er'

Het gaat goed met de Drachtster (51) die in december 2015 zijn flat aan de Nachtegaalstraat in Drachten opblies waardoor hij en veel van zijn buren dakloos raakten. Een half jaar later veroordeelde de Leeuwarder rechtbank de man tot tbs met dwangverpleging.
Lees meer over
Smallingerland

Omdat de Drachtster als gevolg van verschillende psychische stoornissen volledig ontoerekeningsvatbaar was, werd er geen straf opgelegd. Op de avond van de ontploffing had hij een rubberboot met gas gevuld waarmee hij volgens eigen zeggen naar de hemel wilde varen. Door de ontploffing werden 12 appartementen verwoest. De flat werd afgebroken er kwam nieuwbouw voor in de plaats.

De tbs van de Drachtster werd in augustus 2018 met twee jaar verlengd. Toen vonden gedragsdeskundigen en Justitie het nog te vroeg om de man te veel vrijheden te geven, vanwege het gevaar voor herhaling. Sindsdien ging het de goede kant op en officier van justitie Roelof de Graaf noemde de Drachtster dinsdag zelfs ,,een voorbeeldige tbs’er''.

Kattenopvang

De Leeuwarder rechtbank gaat opnieuw beoordelen of de tbs verlengd moet worden. De Drachtster zit sinds acht weken in een andere instelling, waar hij gaandeweg meer vrijheden krijgt. Hij gaat elke dag fietsen en binnenkort gaat hij vrijwilligerswerk doen in een kattenopvang. Mooie berichten, vond ook de officier.

,,Het doet goed ook een keer dit soort verhalen te horen'', aldus De Graaf. Ook de deskundigen zijn goed te spreken over de gemaakte vorderingen. Het is echter nog te vroeg om de tbs helemaal te beëindigen, vonden zowel de officier als de deskundigen. De Graaf verzocht de rechtbank om verlenging van de tbs met een jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Nieuws

menu