De broederband van Jordy met de verongelukte Jim: 'Niets kan daar tussen komen'

Veertien was hij toen Jim, zijn grote broer en muzikale voorbeeld, in Barcelona verongelukte. Jordy Bockhoudt uit Drachten kwam als vanzelf ook uit bij de muziek. ,,Als ik optreed, voel ik dat hij er bij is.”

Jordy Bockhoudt: ,,Samen spelen, hoe awesome had dat kunnen zijn.''

Jordy Bockhoudt: ,,Samen spelen, hoe awesome had dat kunnen zijn.'' FOTO JILMER POSTMA

Thinking about the things we used to do but now I’ll do them without you but that’s not entirely true’ cause I can still sing with you

H ij schreef het diep in de nacht, net wakker geworden met een hoofd vol nare gedachten. Jordy Bockhoudt was zestien, het was twee jaar na de dood van Jim. Overdag had hij zich op school zo enorm eenzaam gevoeld. Hij pakte de gitaar, zittend op de rand van zijn bed speelde hij zacht de melodie, de woorden volgden moeiteloos. Zo ontstond Brothers in Arms. Zíjn versie.

,,Het gaat over de band die wij hebben, nog steeds. En waar niets tussen kan komen.” Jordy, nu 21, zit aan zijn eettafel, thuis in Drachten. Hij deelt de woning met Frank, vriend en manager van zijn overleden broer. Frank is nu zijn eigen manager geworden. ,,We zijn goed bevriend. Hij helpt mij met optredens, denkt mee over hoe het beter kan. Van Frank hoorde ik later ook dat Jim mij bij zijn muziek had willen betrekken.”

Jim Sluiter: een muzikale belofte die een belofte bleef . In Drachten speelde hij zich als zanger en gitarist in de kijker op terrassen, in cafés. Hij trad onder de naam Just Jim op bij festivals, live op de landelijke radio. Na een turbulente puberteit had hij zijn toekomst uitgestippeld, tot hij tijdens een zelfbedachte muzikale tournee om het leven kwam in Barcelona. Gevallen van een muurtje op een autoweg en daarna een fatale aanrijding, negentien jaar oud.

Thuis in Drachten is Jordy er kapot van. Zijn vijf jaar oudere stiefbroer Jim is een rolmodel, steun en toeverlaat. ,,We hadden een onrustige jeugd, zaten een beetje in hetzelfde schuitje. Maar Jim was ruimdenkend, een avonturier.” Als kind kijkt Jordy tegen hem op. Wanneer Jim voor het eerst iets voorspeelt op zijn gitaar, weet Jordy: dat wil ik ook.

Hij pakt zelf de gitaar op, gaat ook zingen en ontwikkelt zijn eigen smaak en stijl. Voorlopig nog in de schaduw van zijn broer. ,,Jim was toen toch de echte muzikant van de familie.” Wel spelen ze al gauw samen. Vlak voor Jim in 2013 naar Barcelona vertrekt, oefenen ze nog het nummer dat ze na zijn terugkomst met zijn tweeën zullen opvoeren: ‘No Diggity’, de r&b-hit uit de jaren negentig, bewerkt door Ed Sheeran.

Uitlaatklep

De eerstvolgende keer dat Jordy voor publiek speelt, is wanneer het lichaam van Jim naar huis is teruggebracht. Na de crematie vindt er een afscheidsconcert plaats in De Lawei. ,,Het voelde zo onwerkelijk. Ik had echt het gevoel dat hij nog dáár aan het rondzwerven was.”

Muziekmaken is daarna geen pijnlijke herinnering aan Jim. Integendeel. ,,Het werd een uitlaatklep. Juist op dat moment was ik even niet bezig met ‘dat andere’, ik kon mijn hoofd leegmaken.”

Na de middelbare school –,,met de hakken over de sloot” – wordt Jordy aangenomen bij de pop-opleiding van D’Drive in Leeuwarden. Twee keer komt hij door de auditie, eerst voor gitaar, later zang. Zijn doel: ,,muzikaal iets creëren dat zo goed is dat niemand eromheen kan.” Op zolder heeft hij een klein studiootje. De computer staat vol met eigen materiaal, met invloeden van folk, reggae, ook met stevige beats.

,,Ik heb in het begin wel getwijfeld of mijn keuze voor muziek iets is wat me zou zijn opgelegd. Omdat er thuis al zoveel muziek was, of vanwege Jim. Of er wel echt iets van mezelf in zat.”

Nu heeft hij die twijfels niet meer. ,,Als je iets maakt waar je zelf trots op bent, weet je dat het klopt.” Langzaam zoekt hij zijn weg. Met Nico Outhuijse, drummer van De Kast en producer, is er contact over een mogelijke sessie in diens studio The Grien Room. En er zijn optredens.

Zijn moeder zegt dat hij stiller is geworden na Jims dood, maar eenmaal op het podium valt er iets van hem af. Dan moet je er staan, zegt Jordy. ,,Maar als ik optreed, voel ik dat hij er bij is.” Jordy is inmiddels eenentwintig, Jim blijft altijd negentien. ,,Hij was op die leeftijd al zo goed. Ik denk daar vaak aan: dat we nu misschien wel samen hadden gespeeld. En hoe awesome dat had kunnen zijn.”

Over de band met zijn broer Jim vertelt Jordy vanavond in het muzikale tv-programma Hit the Road: SBS6, 21:30 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland