De Lofklank Ureterp: verrassende overwinning op NBK in Utrecht

Het optreden van De Lofklank op het NBK in Utrecht Eigen foto

Brassband De Lofklank uit Ureterp liet op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Utrecht onlangs zien dat ze snel weer op niveau zitten na de coronadip van de laatste anderhalf jaar. “We hebben er het beste uit weten te halen met een eerste plek in de tweede divisie. Ik ben trots op de club”, aldus bestuursvoorzitter Ruben Gjaltema van De Lofklank.
Lees meer over
Smallingerland

Het brassband orkest met dertig koperblazers onder leiding van dirigent Gerk Huisman kon tijdens het NBK in Utrecht zich weer meten met andere bands, “We zijn een goed orkest qua niveau. Op het NBK konden we even kijken waar we staan tussen alle brassbands. We zien onszelf als een goede middenmoter en we waren met 90 punten heel tevreden geweest, maar tot onze verrassing wonnen we de eerste plaats in de tweede divisie met 96 punten.”


In de tweede divisie namen negen brassbands het tegen elkaar op. Alle orkesten moesten hetzelfde grote muziekstuk ‘Signature’ spelen van componist Hendrik de Boer uit Drachten, die goed bekend is in de brassband wereld. “Het stuk is speciaal door De Boer geschreven voor het NBK. Het was een behoorlijk moeilijk stuk qua techniek en ritme. De moeilijkheid neigt eigenlijk richting eerste divisie, legt Ruben uit. “In de noten heeft Hendrik de Boer zijn initialen HB ingebouwd en vandaar ook de naam ‘Signature’.”

De Lofklank begon na de zomer met het repeteren van het muziekstuk. “We konden gelukkig weer samen oefenen in Ureterp op onze vaste donderdagavond. Later hebben we nog extra repetities ingelast op dinsdag. De laatste try out voor het NBK ging heel goed. Ik speel zelf de es cornet en speelde bij de uitvoering in Utrecht niet helemaal vlekkeloos, maar onze dirigent Gerk Huisman was wel tevreden over de uitvoering van onze brassband. We hadden vanaf de opening van het stuk de goede toon gezet met de bassen en daarmee stond het stuk direct goed. We zaten goed in de kadans en de interpretatie van het muziekstuk ‘Signature’ van onze dirigent had het juiste karakter en dat leverde ons de eerste plaats op.”

Overstap

Ondanks de overwinning gaat De Lofklank de overstap naar de eerste divisie niet maken. “We zijn een stabiele, goede brassband en fanatieke jeugd weet ons wel te vinden. We hebben leden uit Ureterp en omgeving, maar ook uit Groningen. We hebben wel eens wat ledenwisselingen en willen nu eerst verder bouwen met deze club. Gelukkig zijn we vrij goed door de coronaperiode gekomen. We hebben wel eerder recht gehad op promotie, maar hebben dat nooit doorgezet. We vinden het wel prima zo.”

Ruben had gehoopt dat ondanks de stijgende coronacijfers De Lofklank en andere muziekkorpsen gewoon door mochten blijven gaan met oefenen.. “Maar we hebben dit weekend moeten besluiten om de repetities weer stil te leggen. En ook het Kerstconcert kan daardoor helaas niet doorgaan..”


Nieuws

menu