De Kromme in boodschap aan Drachtster docent en Feyenoord-fan Uilke Damstra, die met pensioen gaat: 'Dan heb voor je mij een speciaal plekje'

Uilke Damstra. STILL BNN/VARA

Uilke Damstra in Drachten nam dit jaar na 45 jaar afscheid als onderwijzer. Zaterdagavond werd hij verrast door de makers van het televisieprogramma Even tot hier, die ervoor zorgden dat hij een passend afscheid kreeg.

De Drachtster docent was zogenaamd in het programma uitgenodigd om zijn mening te geven over de adviezen voor een veranderde opzet van brugklassen. Hij had immers menige onderwijsvernieuwing meegemaakt nadat hij in 1976 docent werd; met uitzondering van vier maanden in Paterswolde werkte hij zijn hele loopbaan in Drachten.

Ruim 1200 kinderen moet hij in die jaren hebben lesgegeven, rekende Damstra in de uitzending zelf gauw uit. ,,Het is een prachtig vak, ik heb er ook heel erg van genoten, maar vandaag is echt mijn laatste dag van die hele lange rit.’‘

Maar een afscheid zoals je zou wensen, in de klas met alle leerlingen erbij, op de protestants-christelijke basisschool De Voorde, zat er niet in, vertelde Damstra vanuit zijn woonkamer. Door een coronageval in zijn klas zat iedereen thuis, dus moest ook het afscheid van zijn klas online gebeuren.

Feyenoord-lied

Op een laptop luisterden zijn leerlingen op de achtergrond rustig mee. Presentatoren Niels van der Laan (de schoonzoon van Damstra) en Jeroen Woe van Even tot hier vroegen de docent zijn klas even in beeld te brengen. Daar verscheen Remco in beeld. ,,Kan meester even naar buiten komen?’‘, vroeg hij. ,,Je moet even wachten, ik word gefilmd’‘, begon Damstra nog, maar aangemaand vanuit de studio liep hij toch naar de voordeur en opende de deur.

En daar stond zijn hele klas. En daar stonden ook, met hun blaasinstrumenten, de leden van de Sneker muziekvereniging de Utlopers, die, zo had de kijker eerder in de aflevering kunnen zien, al een jaar lang niet samen hadden gerepeteerd.

,,Fraai is dat. Daar zijn we heerlijk ingetuind’‘, stamelde Damstra, terwijl op de stoep You’ll never walk alone werd ingezet - toepasselijk, want Damstra is naast docent trainer in het amateurvoetbal én groot Feyenoord-fan.

Boodschappen

Vervolgens was te zien hoe de stoet met meester Uilke en zijn echtgenote Jannie en alle leerlingen naar zijn school toe fietsten, waar het klaslokaal feestelijk was versierd. Op een scherm werd een video gestart.

De Feyenoord-legenden John de Wolf, Pierre van Hooijdonk en Willem van Hanegem hadden alledrie een persoonlijke boodschap voor de Drachtster onderwijzer. ,,Je moet iets tegen Uilke zeggen, hoorde ik, want dat is een verschrikkelijke Feyenoorder. Dan heb je voor mij al een speciaal plekje’‘, sprak De Kromme.

En met een alternatieve versie van het Feyenoord-lied Hand in hand kameraden , toegeschreven op de Drachtster docent, zwaaiden de leerlingen meester Uilke uit.

De uitzending van Even tot hier is hier terug te kijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland