Cirkel is rond voor Drachtster schooldirecteur

Bert de Jong tijdens het openingsfeest in 2019. Foto: Eigen foto

“De cirkel is weer rond, in meerdere opzichten”, zo sprak directeur Bert de Jong van obs De Tille bij zijn afscheid. Van de PA in Drachten tot de Drachtster basisschool als arbeidzaam eindstation.
Lees meer over
Smallingerland

De Jong sprak de woorden toen hij met het schoolteam op een praam in Medemblik voer, Bert zijn thuishaven. Zo’n 3 jaar geleden kwam Bert, voor zijn laatste ‘klus’ als directeur op de Tille in Drachten werken. De kennismaking met het team vond toen ook plaats op een praam.

De Fries begon zijn studie aan de toenmalige pedagogische academie aan de Eikensingel in Drachten en eindigt zijn loopbaan in Drachten vlak achter de toenmalige pedagogische academie. In 1985 startte hij als directeur op ‘De Balkwar’ in Kootstertille en eindigt zijn carrière op basisschool De Tille in Drachten. Het heeft zo moeten zijn.

Na een bijzondere onderwijscarrière van ruim 45 jaar gaat de ‘veranderaar’ met pensioen. Hij heeft in zijn loopbaan heel bijzondere scholen gezien, en werkte onder meer als directeur op de Nederlandse Internationale school in Jakarta. Voor iemand die van veranderen en avontuur houdt een fantastische uitdaging.

‘Het team moet het doen’

Ze zochten voor deze school een onderwijsechtpaar, De Jong en zijn vrouw werkten beide in het onderwijs en gingen de uitdaging aan. Het complete gezin verhuisde naar Indonesië voor tenminste 4 jaar. De onderwijzer is voorstander van veranderen. Zo heeft hij op ‘De Tille’ weer op de kaart gezet en IPC geïntroduceerd op een manier zodat het team er goed mee kan werken. Hij zei dan ook altijd: ‘het team moet het doen, ook als ik straks met pensioen ga’.

Naast veranderen zorgde de Drachtster schooldirecteur altijd voor verbinding, zowel in het team als verbonden zijn met de kinderen. Elke dag even een ‘hoi’ in de klas, bij een feestelijke opening compleet verkleed in stijl of een tennisracket omtoveren tot lampion.

Voor de kinderen is De Jong ook hun meester Bert, een vertrouwd gezicht op school. Altijd positief gestemd en met een stip op de horizon. Met mixed-feelings gaat de directeur school en team verlaten en genieten van zijn welverdiend pensioen.

Nieuws

Meest gelezen