Celstraf voor Drachtster die oproept tot 'oorlog maken' in Utrecht

De 19-jarige riep via social media op tot rellen. FOTO ANP

Een 19-jarige man uit Drachten is maandag veroordeeld tot drie dagen celstraf en een taakstraf omdat hij vorige week op social media opriep tot rellen in Utrecht.
Lees meer over
Smallingerland

In een chatgroep met de naam ‘rellen030 Zaterdag 17:00!!’ stuurde de man uit Drachten berichten rond. Leden van de groep werden opgeroepen om in Utrecht te rellen, onder andere in stadspark De Gagel.

In één van de berichten, verstuurd met de telefoon van de Drachtster, wordt gesproken over ‘soldaten’ die aanwezig moeten zijn en dat het ‘oorlog moet worden’. En: ‘Als wij met ons leger meedoen, is het chaos.’

De berechting staat los van de aanhoudingen voor opruiing in Drachten die de politie woensdag deed, op het moment dat in Drachten een noodverordening was uitgeroepen. Deze man werd twee dagen later aangehouden, en is vervolgens door het Openbaar Ministerie Midden-Nederland voor de supersnelrechter in Utrecht gebracht.

In de rechtbank ontkende de man dat hij de berichten had verstuurd. Vrienden zouden zijn telefoon naar eigen zeggen voor van alles en nog wat gebruiken. De rechter ging hier niet in mee. Naast drie dagen cel krijgt de Drachtster een taakstraf van 120 uur, en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar.

Nieuws

menu