Burgemeester kondigt noodverordening af in Drachten vanwege dreigende rellen

Het is stil op straat in Drachten bij nacht, net voor middernacht op zaterdagavond. FOTO JILMER POSTMA

Burgemeester Rijpstra van de gemeente Smallingerland heeft een noodverordening ingesteld voor Drachten, uit vrees voor wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde.
Lees meer over
Smallingerland

De noodverordening geldt vanaf woensdag 16:00 uur tot dinsdag 2 februari om 06:00 uur. De burgemeester is overgegaan tot een noodverordening omdat er informatie van de politie is binnengekomen. Daarin staat dat er via sociale media oproepen worden gedaan om woensdagavond op locaties in en rond de binnenstad van Drachten te verzamelen, de confrontatie met de politie aan te gaan, te plunderen en vernielingen te plegen.

Met de noodverordening treedt een gebiedsverbod in werking voor mensen die willen demonstreren. Zo heeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen bij dreigende ongeregeldheden. De politie kan iedereen bevelen zich te verwijderen. Op overtreding van de noodverordening staat maximaal drie maanden cel of een boete van maximaal 4350 euro.

Het is onder andere verboden om messen, ijzeren staven, fietskettingen, stenen, bivakmutsen, benzine of andere brandversnellende middelen voorhanden te hebben en behalve een mondkapje is het verboden kleding te dragen die het gezicht helemaal bedekt.

Naast de noodverordening is Drachten aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’, deze aanduiding geldt van woensdag om 16:00 uur tot en met donderdag 04:00 uur. Voor het centrum van Drachten gold deze aanwijzing al, nu is dus ook de rest van Drachten een veiligheidsrisicogebied. Het is niet zo dat winkels, die nog tot ‘s avonds open mogen blijven, op last van de gemeente moeten sluiten in verband met de verordening.

Nieuws

menu