Burgemeester Jan Rijpstra: 'Eén teler van staatswiet past, twee niet'

Voor één teler van staatswiet in Drachten is zeker plek, maar twee zijn volgens de politie niet aan te raden, zegt burgemeester Jan Rijpstra.

Hennepkwekerij in Jannum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Hennepkwekerij in Jannum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Bij de gemeente Smallingerland liggen twee aanvragen voor de teelt van legale wiet, binnen een landelijke proef van de overheid. Het ministerie van Justitie wil daar een advies over van Rijpstra. Die zal niet akkoord gaan met twee telers in zijn gemeente, zei hij dinsdagavond tegen de gemeenteraad. ,,Dat doe ik op advies van de politie. Die zegt dat dit meer beslag zal leggen op de openbare orde en de veiligheid.”

Dat zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen in de raadszaal, zowel bij de voor- als tegenstanders van de deelname van Smallingerland aan het wietexperiment. Over de aanwezigheid van één aspirantteler heeft de politie immers beoordeeld dat er geen bezwaren zijn of veiligheidsrisico’s. ,,Als er helemaal niets aan de hand is en dit zijn goede bedrijven, waarom is twee dan te veel?’’, vroeg Marco Molhoek (VVD) zich af. Jouke de Jong van de ChristenUnie (tegen deelname): ,,Bij één bedrijf wordt continu gezegd: er is eigenlijk niets aan de hand. Dat zou dan voor twee ook moeten gelden.”

Waarom de politie bij één teler wel positief adviseert maar bij twee telers niet, kon Rijpstra ook niet toelichten. ,,Maar ze hebben gezegd dat twee niet wenselijk is, en dat heb ik ter harte genomen.” Roy Postma van D66 (voor deelname) wilde wel wat meer details over het politie-advies. ,,Zo klinkt het een beetje als nattevingerwerk.”

Strenge regels en zelf verantwoordelijk voor veiligheid

De politie behandelt de wiettelers als ,,een gewoon bedrijf”, deelde teamchef Theo Visser van de politie Oost-Fryslân eerder op de avond aan de raad mee. De ondernemers zijn gebonden aan strenge regels en zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. ,,Vanuit de politie doen we dat niet. We verwachten geen extra inzet.”

'In dit experiment gaat het maar om het topje van de ijsberg'

Bij de landelijke proef zullen tien telers controleerbare wiet leveren aan tachtig aangewezen coffeeshops. Nu is de wietaanvoer nog het domein van illegale kwekers. Die zullen zich door de proef met staatswiet niet bedreigd voelen, verwacht politieman Visser. ,,In dit experiment gaat het maar om het topje van de ijsberg. Maar als dit later over het hele land wordt uitgerold, is er inderdaad sprake van verdringing.”

De twee ondernemers die een aanvraag voor wietteelt hebben gedaan in Smallingerland, opereren onder de nieuwe bedrijven Leli Holland en Fresh Harvest. Wat Rijpstra betreft krijgt dus maar één van hen groen licht, al ligt het definitieve besluit bij het ministerie. De aspirant-telers zullen in Drachten gedroogde hennep, hasj en voorgedraaide joints produceren en opslaan, vertelden ze dinsdagavond aan de fracties. De dichtstbijzijnde coffeeshops die Drachtster staatswiet zullen verkopen, zitten in Groningen.

De gemeenteraad kreeg dinsdag van Rijpstra de gelegenheid om nog iets toe te voegen aan het positieve advies dat hij aan de minister wil sturen. Ook bij één teler in de gemeente zal de raad zorgen hebben over de gevolgen voor de openbare orde en veiligheid, stelde de ChristenUnie. De meeste partijen waren het daarmee eens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland