Brandstichter coniferenhaag wil geen hulp en krijgt twee jaar cel

FOTO DE VRIES MEDIA

Een inwoner van Harkema (21) die in de nacht van 8 februari aan de Noorderhof in Drachten een coniferenhaag in brand stak, is dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel. Volgens de Leeuwarder rechtbank had de brand kunnen overslaan naar een woning waarvan de bewoonster lag te slapen.
Lees meer over
Smallingerland

De vrouw werd door een oplettende buurvrouw gewekt. De Harkemaster was met een paar vrienden op pad. ,,Dit is een mooie heg, die is goed brandbaar”, had hij gezegd voor hij kruipolie op de haag spoot en er een aansteker bij hield. De brand werd geblust door omstanders.

Drachten geteisterd door branden

Dezelfde nacht werd de brandstichter aangehouden. Drachten werd al een aantal weken geteisterd door branden. Vijf dagen eerder had de politie twee minderjarige verdachten aangehouden. De Harkemaster had zes LDS-pillen geslikt. Volgens een getuige had hij gezegd dat hij hoopte door de brand op Wâldnet te komen. Dat ontkende hij. Hij gebruikt al jaren drugs.

Lees ook | Agent wacht in heg op argeloze pyromanen

Autokraken en inbraken

Bij hem is ADHD vastgesteld en een persoonlijkheidsstoornis met anti-sociale trekken. Hij zou eigenlijk behandeld moeten worden, maar daar wil hij niets van weten. Ook aan reclasseringstoezicht weigert hij mee te werken. Omdat hij geen hulp of begeleiding wil accepteren, zag de rechtbank geen andere mogelijkheid dan het opleggen van een ‘kale’ gevangenisstraf.

De Harkemaster heeft zich ook nog schuldig gemaakt aan twee autokraken en twee inbraken in bergingen.

Nieuws

menu