Blue Zone van Himsterhout in Drachten krijgt steeds meer vorm

Eric Annema, lid van de wijkraad. Himsterhout, bij het centrale grasveld in de wijk Yke Bremer
In de wijk Himsterhout wonen met name gezinnen met kinderen, maar ook veel senioren. “We hebben al veel speelterreinen voor de jongeren en we wilden meer aandacht geven aan de senioren. De ouderen moeten meer natuurlijk bewegen en mogelijkheden hebben om elkaar te ontmoeten. Dat is goed voor de gezondheid. We hebben het idee van de Blue Zone als kapstok gebruikt”.
Wat is precies een Blue Zone? Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen beduidend langer leven door gezonde voeding, meer sociaal contact, veel bewegen, minder stress en een stukje zingeving. Sardinië (Italië), Okinawa (Japan) en Ikaria (Griekenland) zijn voorbeelden van regio’s waar mensen langer en gelukkiger leven, zo blijkt uit onderzoek. “Dit hebben we als uitgangspunt genomen voor onze ideeën, legt Eric verder uit.
Pluktuin
De gemeente waardeert het initiatief en heeft de wijkraad onlangs geld gegeven uit het buurtbudget. Het grote grasveld is het centrale ontmoetingspunt in Himsterhout en het is de plek waar de wijkraad meer voorzieningen wil creëren om te bewegen en elkaar te ontmoeten. “We hebben verder niet veel winkels in de wijk waar je elkaar tegen kunt komen. Wel hebben we een huisartsenpraktijk en een dierenasiel. Het veld is een belangrijk ontmoetingspunt in de wijk.”
Achter het ontmoetingsveld in Himsterhout ligt al een jeu de boules baan en er lopen wandelroutes rondom en door de wijk. “Bij de jeu de boules baan willen we nog een pluktuin gaan aanleggen, waar mensen elkaar tegen kunnen komen. Er kunnen bloemen en fruitbomen worden geplant. En we willen ook mensen vragen om zelf het onderhoud en beheer voor hun rekening te nemen. Ook kunnen ze op het veld samen bewegen. En zo proberen we het gezonder leven met meer sociaal contact in de wijk te bevorderen.”
Midden op het ontmoetingsveld staat een kunstwerk, het zogenaamde Open Huis met eronder een pannenkooi . Verder op het grote terrein staan twee voetbalgoals en een beweegbaar sportnet, waar je onder andere kunt volleyballen en badmintonnen. Met het geld uit het buurtbudget komt er ook een kabelbaan en een tafeltennistafel, vertelt Eric terwijl hij het veld overziet. “We hebben met de gemeente afgesproken dat we geld uit de buurtbudgetten, die twee keer per jaar worden verstrekt, gaan opsparen om het veld nog verder uit te breiden met voorzieningen waardoor we een centrale plek in de wijk creëren waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, kunnen wandelen en kunnen sporten.”