Bewoners arbeidershuizen Drachten mogen met voorrang verhuizen naar ander Accolade-huis

De Geelgorsstraat in Drachten. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Bewoners die nu nog in de arbeiderswoningen aan de Geelgorsstraat en de Noorderdwarsvaart in Drachten wonen kunnen vanaf 1 februari met voorrang verhuizen naar een andere woning van woningcorporatie Accolade. De woningen worden binnenkort gesloopt.
Lees meer over
Smallingerland

Nu de historische arbeiderswoningen niet tot gemeentelijk monument worden verklaard, zet Accolade door met de plannen voor de nieuwbouw en sloop van de oude woningen. De bewoners hebben recht op een verhuisvergoeding. Ook kunnen de bewoners, wanneer de nieuwbouw gereed is, met voorrang terugkeren.

Lees ook | Geen monumentenstatus voor arbeidershuizen Drachten

Het plan van Accolade is om 32 woningen te slopen en te vervangen voor 39 energiezuinige, duurzame nieuwbouwwoningen. Twee woningen wil het bedrijf restaureren. Accolade stelt dat de historische stijl in de nieuwbouw blijft behouden. 23 van de 33 bewoners van de huizen stemden in met het plan.

Lees ook | Accolade zet sloop - en nieuwbouw- huisjes Drachten door

Accolade is nu in gesprek met de gemeente en andere belanghebbenden over hoe ze de nieuwbouwplannen verder kunnen vormgeven. Om de leefbaarheid in de wijk te waarborgen laat Accolade de al leegstaande woningen tijdelijk verhuren via Carex.

Nieuws

Meest gelezen