Bestuur Nij Smellinghe genomineerd voor twijfelachtige kwakzalverij-prijs

Iemand ruikt aan een flesje met homeopathisch middel. De foto is in scene gezet. FOTO LC

De Raad van Bestuur van Nij Smellinghe is een van de zeven genomineerden voor de Meester Kackadoris-prijs. Deze antiprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan bevorderaars van kwakzalverij.
Lees meer over
Smallingerland

De Vereniging tegen de Kwakzalverij, die de prijs in 2003 in het leven heeft geroepen, heeft de bestuurders van het Drachtster ziekenhuis genomineerd, omdat een van hun verpleegkundigen in haar hoedanigheid als klassiek homeopaat een reukmiddel had aanbevolen tegen besmetting met het coronavirus.

,,Een levensgevaarlijk advies. De bestuurders zeggen daar geen problemen mee te hebben, zorgwekkend”, vindt Nico Terpstra van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het bestuur van de vereniging bepaalt uiteindelijk zelf wie de antiprijs krijgt.

De prijs is bedoeld als aanmoediging om niet-reguliere behandelwijzen uit te bannen uit het medisch circuit. ,,Die gaat alleen naar personen of instanties die in onze ogen een scheve schaats hebben gereden, maar waarvan wij denken dat ze nog tot bezinning kunnen komen. Dus niet naar kwakzalvers.”

De twijfelachtige prijs ging vorig jaar naar tv-presentator en theoloog Jacobine Geel.

Lees ook | Woede over verpleegkundige Nij Smellinghe die als homeopaat een reukmiddel tegen corona aanprijst

Nieuws

menu