Behandeling en voorwaardelijke celstraf voor 76-jarige man voor aanranding jonge asielzoeker

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 76-jarige inwoner van Nijega is dinsdag wegens aanranding van een 18-jarige asielzoeker veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke celstraf van 12 maanden. De rechtbank bepaalde dat de man zich moet laten behandelen.
Lees meer over
Smallingerland

De man heeft begin november 2017 een jonge asielzoeker uit Mali, die verbleef in het azc in Drachten, meegenomen in zijn auto. Hij wilde met de jongen kennismaken en hem de omgeving laten zien. Op een doodlopend weggetje bij Burgum, vlakbij het Prinses Margrietkanaal, had de man de jongen opgedragen zijn broek naar beneden te doen, waarop de man hem heeft afgetrokken.

De man had volgens de rechtbank bewust een situatie gecreëerd waarin de jongen afhankelijk van hem was. Het slachtoffer had geen idee waar hij was en wist niet hoe hij thuis moest komen. Hij durfde zich niet te verzetten. „De verdachte heeft een afhankelijke en bedreigende situatie gecreëerd, waarin hij heeft kunnen toeslaan”, aldus de rechtbank. De jongen meldde zich de volgende dag bij een medewerker van het azc.

Ook andere ontuchtzaak met asielzoeker

Volgens de verdachte was de jongen begonnen zichzelf af te trekken, waarna hij hem had geholpen. Hij ontkent dat hij hem heeft misbruikt. Twee weken geleden moest de man zich ook verantwoorden voor een andere ontuchtzaak: in juli 2016 zou hij in zijn eigen woning een jonge asielzoeker hebben aangerand. Van dit feit werd de man vrijgesproken. Volgens de rechtbank is niet vast komen te staan wat de exacte leeftijd van het slachtoffer was.

De rechtbank vond dat hij niet heeft laten merken dat hij het laakbare van zijn handelen inziet. Daarom adviseerde de reclassering een behandeling, zodat de man zich bewust wordt van zijn gedrag. De rechtbank legde een verplichte behandeling op en plaatste de man onder toezicht van de reclassering.

Vanwege het zogeheten taakstrafverbod mag in zedenzaken geen werkstraf opgelegd worden. Het ging de rechtbank te ver om de verdachte op 76-jarige leeftijd nog eens naar de gevangenis te sturen. Bovendien is de zaak al bijna drie jaar oud en had de man een blanco strafblad.

Nieuws

menu