Begeleiders onder de achttien jaar redden vakantiespeelweek in Drachten

In de Drachtster wijk De Drait gaat de vakantiespeelweek door, ondanks corona. Hoe ze dat doen? Alle begeleiders zijn onder de achttien jaar.

Chantal Doddema (16) en Janet Hoekstra zijn beide vrijwilliger bij het kinderspul de Drait, dat ondanks corona door kan gaan.

Chantal Doddema (16) en Janet Hoekstra zijn beide vrijwilliger bij het kinderspul de Drait, dat ondanks corona door kan gaan. Foto: Jilmer Postma

Veel traditionele vakantiespelweken zijn vanwege corona afgelast of hebben een aangepast programma. Zo heeft de vakantiespelweek in Ooststellingwerf een dorpentour gedaan om het aantal kinderen per activiteit te beperken. Ook andere spelweken zijn flink ingekrompen. Zo heeft Spijkerstad in Harlingen nu een maximum van 90 kinderen per activiteit, waar er in andere jaren zo’n 400 tot 450 kinderen aan deelnemen. En de kinderen van de spulwike van Weidum, Easterwierrum en Easterlittens hebben inmiddels al een digitale editie achter de rug.

Bij Kinderspul in de Drachtster wijk De Drait heeft men een list bedacht om toch een volledig programma op volle capaciteit te organiseren: de organisatie is in handen van jongeren onder de achttien jaar, waardoor anderhalve meter afstand niet nodig is.

Coronadoolhof

Toen in maart het land in corona-lockdown ging, bestond de vrees dat het Kinderspul in de wijk De Drait, dat volgens de organisatoren al zeker 36 jaar bestaat, voor het eerst in z’n bestaan niet zou kunnen doorgaan. Chantal Doddema (16) is al twee jaar vrijwilliger bij Kinderspul. Als kind – de activiteiten zijn voor kinderen van 4 tot 12 jaar – ging ze zelf ook altijd.

Toen bleek dat de organisator van de afgelopen edities in verband met corona geen kans zag om het evenement dit jaar te organiseren, zag Doddema die wel. Ze had tenslotte een voordeel: jongeren onder de achttien jaar zijn niet gebonden aan de afstandsregels.

Een hele kluif is het wel; Kinderspul in de wijk gaat vandaag van start en Chantal is al sinds mei bezig met de organisatie ervan. Daarbij was het steeds laveren tussen de steeds weer veranderende coronaregels. Niet alle activiteiten zijn toegestaan en het is in het coronadoolhof soms goed zoeken naar wat er wel en niet mag.

Optrommelen via Snapchat

Gelukkig is er hulp van veteraan Janet Hoekstra. Voor haar wordt het editie 33, en zij ziet dat de organisatie bij Doddema in goede handen is. Anouschka Doddema, moeder van Chantal, helpt ook mee. Maar haar dochter heeft de leiding. Ook moeder Anouschka ziet dat de organisatie vlot verloopt en weet hoeveel de spulwike voor haar dochter betekent. ,,Chantal wilde ook altijd eerder terugkomen van vakantie als kind, alles om met het Kinderspul mee te doen”, zegt Anouschka. Chantal vult aan: ,,Als ik het miste, vond ik het heel erg jammer.” Ook Hoekstra is duidelijk: „Iedereen weet, de week van het Kinderspul ben ik vrij.”

Omdat de jongeren de kinderen begeleiden, en ze dat vanwege hun jonge leeftijd gewoon ongedwongen kunnen doen, is er voor de achttienplussers een andere rol. Hoekstra staat dit jaar in de keuken en Anouschka Doddema is bhv’er en ordehandhaver, want ouders moeten wel afstand houden en ook op die regels gewezen worden.

Maar: waar trommel je jongeren onder de 18 op om een week een groep van meer dan honderd kinderen te begeleiden? Het antwoord is typisch voor de nieuwe generatie. ,,Via Snapchat”, zegt Chantal, die zelf met een oproep op het sociale medium, ook in haar eigen vriendenkring jongeren heeft geworven om een groepje van zo’n tien personen bij elkaar te krijgen.

Enthousiasme

Toen ze vorig jaar hielp bij de organisatie zag ze het enthousiasme bij de kinderen, die zich verheugden op de volgende editie. ,,Voor hen doe ik het”, zegt Doddema. Dit jaar is er onder meer een talentenshow, een voetbalcompetitie, een disco, en met het warme weer natuurlijk waterspelletjes. ,,Het wordt warm”, zegt Doddema met gevoel voor understatement. Een programma met verkoeling is dan ook meer dan welkom.

Het zou dit jaar wel eens extra druk kunnen worden. „Er zijn veel meer mensen thuis. Ik denk dat er dit jaar minder kinderen op vakantie kunnen, dus ik ben blij dat het Kinderspul gewoon doorgaat’’, zegt Doddema. Voor een klein aantal activiteiten is er een maximum aan het aantal deelnemers bepaald. Kinderspul is gratis toegankelijk.

De animo blijkt wel wanneer Doddema en Hoekstra het programma ophangen. De mededeling dat Kinderspul ook dit jaar gewoon doorgaat, zorgt voor een lach. Twee meisjes die het programma bekijken, kunnen hun geluk niet op. Eén van de twee gaat met haar vinger de programma-onderdelen af om tot een enthousiaste conclusie te komen: ,,Ik ga alles doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland