Basisschool De Gielguorde in De Tike moet definitief dicht

De Gielguorde in De Tike. FOTO JILMER POSTMA

De Gielguorde in De Tike. FOTO JILMER POSTMA

Basisschool De Gielguorde in De Tike moet definitief dicht. Dat heeft een spoedprocedure bij de geschillencommissie onderwijs in Utrecht vrijdagmiddag uitgewezen.
Lees meer over
Smallingerland

Deze procedure was nodig omdat de schoolvakantie vrijdag is begonnen en ouders en kinderen moeten weten waar ze volgend schooljaar aan toe zijn.

En ouders en kinderen weten waar ze nu aan toe zijn: zij moeten voor volgend schooljaar op zoek naar een nieuwe basisschool.

Jan Kooistra, ouder in de medezeggenschapsraad van De Gielguorde: ,,Wij vinden dit uiteraard erg jammer. Wij hadden graag de kans gehad weer te groeien.'' Hij houdt het bestuur van de school verantwoordelijk voor de grote terugloop van het aantal leerlingen.

Verzet van ouders

Ouders en de oudergeleding van de medezeggenschapsraad verzetten zich maandenlang tegen de sluiting. Ze zijn ervan overtuigd dat er op termijn genoeg leerlingen zijn om de school gezond te laten voortbestaan. De Gielguorde zou dan rond de veertig leerlingen tellen. Het bestuur van de school, koepel Adenium, gelooft daar niet in. Per 1 augustus telt de school zeventien leerlingen en per 1 oktober achttien, zo bleek tijdens de zitting, vrijdag eerder op de dag. Bovendien zouden ook ouders van deze zeventien leerlingen toch nog overwegen hun kinderen elders op school te doen.

Lees ook: De Tike gelooft in de school, maar de school niet meer in het dorp