Auto rijdt over terras en botst tegen horecapand in Drachten, drie verdachten aangehouden | video

Auto rijdt over terras en botst tegen horecapand in Drachten, drie verdachten aangehouden. VIDEO: NOORDERNIEUWS

Flinke schade aan de gevel van pizzaketen Domino’s aan de Noordkade in Drachten nadat zondagochtend vroeg een auto na een dollemansrit het pand ramde. Drie mannen zijn aangehouden.
Lees meer over
Smallingerland
Leeuwarden
Tytsjerksteradiel

Het voorval gebeurde rond zes uur ‘s ochtends. Behalve bij de pizzeria is er ook veel schade bij het naastgelegen restaurant Binnen waar de auto over het terras reed.

Om te achterhalen wat er gebeurd is, heeft de politie camerabeelden opgevraagd. Daarop is te zien dat een auto met hoge snelheid over de Noordkade rijdt, waarbij het voertuig op enig moment over het terras schuift en tegen het horecapand tot stilstand komt. De auto reed vervolgens naar achteren, ook over het terras, en reed daarna in de richting van de Raai in Drachten. Wonderwel raakte niemand gewond.

Zwaar beschadigde auto bij Twijzel

Ongeveer een half uur later kreeg de politie een melding dat er een zwaar beschadigde auto geparkeerd stond aan de Pieterpolle in Twijzel, zo’n vijftien kilometer verderop. Tussen Drachten en Twijzel lagen op verschillende plekken brokstukken die van de zwaargehavende auto afgevallen waren. De auto verloor onderweg onder meer een koplamp.

Toen de politie in Twijzel arriveerde, troffen ze ook drie inzittenden aan: een 19-jarige man uit Leeuwarden, een 20-jarige man uit Burgum en een 19-jarige man uit Zoetermeer. De drie zijn aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. Of het een doelbewuste actie was of dat de bestuurder onder invloed was, is nog onbekend.

Duizenden euro’s schade

Voor Domino’s is de schade groot. ,,Ik tink dat der wol foar tûzenen euro’s skea is’’, zegt leidinggevende Hendrik Jongsma van het bezorg- en afhaalbedrijf. ,,De gevel is behoarlik rekke en ûntset.’’ Met houten platen is bij wijze van noodoplossing het gat afgedicht dat door de botsing ontstond. Jongsma schrok zich een hoedje toen hij ‘s ochtends de eerste berichten binnenkreeg, maar benadrukt dat de bedrijfsvoering van zijn restaurant er niet onder lijdt. De zaak ging zondagmiddag gewoon ook weer om één uur open. ,,Wy misse gjin omset.’’

Eigenaar Piet de Leur van het naastgelegen restaurant Binnen schat de schade op zo’n 10 tot 15.000 euro. Zwevende parasols - inclusief heater - op één paal, verschillende stoelen, tafels en plantenbakken raakten zwaar beschadigd. Rond het middaguur was alles weer opgeruimd en om vijf uur ging de zaak gewoon weer open.

,,Godzijdank zaten er geen mensen meer op het terras’’, zegt De Leur. ,,Was het vijf uur eerder gebeurd dan hadden de terrassen nog vol gezeten en had je een hele andere situatie gehad.’’ De Leur hoopt dat nu de discussie over een veiliger uitgaansgebied - Noord- en Zuidkade – in een stroomversnelling komt. ,,Er wordt hier gewoon te hard gereden. Het hoeft niet autovrij te zijn, maar haal wel die snelheid eruit door maatregelen te treffen zodat er voortaan alleen maar stapvoets gereden kan worden.’’

Nieuws

menu