Analyse: Wonderlijke draai in kijk op Aventura

Wethouder Piet de Ruiter was ervan overtuigd: er verdwijnt geen zorggeld bij Zorggroep Aventura. Een kleine maand later is er ineens wel twijfel. Hoe is dit mogelijk?

Aventura biedt onder meer in het Servotel in Drachten beschermd en begeleid wonen aan. FOTO LC

Aventura biedt onder meer in het Servotel in Drachten beschermd en begeleid wonen aan. FOTO LC

‘Geen twijfel, er vloeit geen zorggeld weg’, zei wethouder Piet de Ruiter (GroenLinks/FNP) tegen de Leeuwarder Courant en Reporter Radio. Over Aventura, dat beschermd en begeleid wonen aanbiedt aan mensen met een psychiatrische aandoening of verstandelijke beperking, kwamen sinds een jaar of twee signalen binnen over onder meer zelfverrijking. De gemeente Smallingerland had een extern bureau een onderzoek laten uitvoeren naar het Drachtster zorgbedrijf. Vooral op basis daarvan kwam de wethouder tot zijn conclusie.

Onderzoek waar wethouder zich op baseerde was nog niet gedaan

Kijkende naar de jaarrekening van 2017, die bij deskundigen veel vragen oproept, hield De Ruiter op 23 augustus vol dat er geen twijfel was over rechtmatige besteding van zorggeld. De analyse waar de wethouder zich op baseerde was echter helemaal nog niet gedaan, blijkt nu. Een verdiepende analyse was door het bewuste bureau - Annual Insight - wel gemaakt, maar die ging over het jaar 2016. De uitkomsten van de verkennende analyse over 2017 kwamen pas binnen op 27 augustus, schreef het gemeentebestuur vorige week aan de gemeenteraad, vlak voor aanvang van het debat waarin het falende toezicht op Aventura aan de orde kwam.

Uit die bondige analyse van de jaarrekening van 2017, die Annual Insight in een paar dagen maakt, blijkt dat er juist wél twijfels zijn over rechtmatige besteding van zorggeld. De gemeente maakt het nóg bonter. Ook op de kakelverse jaarrekening van 2018 is ruim een week later razendsnel een analyse losgelaten. ‘Conclusie: Aventura is financieel gezond en er is geen reden tot ongerustheid’, liet woordvoerder Roos Leenders weten .

In werkelijkheid rept Annual Insight over een aanzienlijke jaarlijkse kostenpost voor ingehuurd personeel, hoogstwaarschijnlijk grotendeels ingehuurd bij Zorggroep Nibo. Dat is een uitzendbureau voor zorgpersoneel dat in bezit is van dezelfde eigenaar als die van Aventura. Het wordt in de bewuste mail van het gemeentebestuur ‘een handvat voor een nadere analyse’ genoemd.

Oud-wethouder: ‘Contractmanagement en toezicht mocht niet in één persoon verenigd worden, zei inspectie twee jaar geleden al’

De uitkomsten van de analyses verklaren waarom De Ruiter tijdens het debat vorige week een draai van 180 graden maakte. Hij kondigde een extern onderzoek aan naar Aventura. ,,Maatregelen die we achteraf gezien eerder hadden moeten en kunnen nemen”, zei de wethouder tegen de raad.

Ook kondigde De Ruiter aan dat contractmanagement en toezicht voortaan los van elkaar geregeld moeten worden. Dit verbaasde Jos van der Horst, raadslid voor de SP en tot juni 2018 de voorganger van De Ruiter als wethouder met zorg in portefeuille. ,,Dat was toch al geregeld. Daar hebben we het twee jaar geleden ook over gehad. Ik ben met stomheid geslagen”, reageerde hij in het debat.

,,In 2017 kregen we van de inspectie te horen dat het contractmanagement en het toezicht niet in één persoon verenigd mochten worden”, verklaart Van der Horst in een toelichting. ,,Toen is er een extra persoon aangenomen, de een zou contractmanagement doen, de ander toezicht. Zo hebben we dat uitgezet. Nu blijkt dat die twee personen zowel contractmanagement als toezicht doen.”

De ,,plotselinge draai” van wethouder De Ruiter wordt door bestuurder Jan Willem van Zuthem van branchevereniging Federatie Opvang tegenover Reporter Radio ,,verstandig” genoemd. PvdA-Kamerlid John Kerstens had het over ,,een moedige stap” van De Ruiter om te erkennen dat de gemeente het toezicht op beschermd wonen niet goed aan kan. Kerstens en De Ruiter zijn het erover eens dat er sprake is van een landelijk probleem.

De Ruiter heeft een hoop onderzoeken en maatregelen aangekondigd. Wat nog ontbreekt is een intern onderzoek.

Lees hier de longread: Moeders strijden voor betere zorg; Zorggroep Aventura spreekt van lastercampagne

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Analyse