Ambulancerit strandt na 200 meter op paal: 'Blij dat het bij materiële schade is gebleven'

Bij de botsing raakte het voertuig flink beschadigd. Het ongeval gebeurde omstreeks 06:55 uur.  Foto: De Vries Media

De ambulancebemanning die maandagochtend vroeg in Drachten tegen een paal botste, is met de schrik vrijgekomen.

De wagen van Kijlstra Ambulancezorg in Drachten was tegen zevenen net uitgerukt voor een spoedgeval toen deze op 200 meter van de hoofdpost door onverwachte gladheid van de weg glibberde. Voor de rotonde van Noorderend en Ureterpvallaat kwam de wagen tot stilstand tegen een paal met wegwijzers.

Vlot schakelen

Door het tijdstip en de plaats van de botsing - vlak voor de deur - kon de ambulancedienst vlot schakelen, zegt woordvoerder Hilde Koopmans. Er vertrok meteen een andere auto naar het spoedgeval, terwijl een tweede ploeg zich naar de gestrande collega’s kon spoeden. De beide mannen werden overgebracht naar ziekenhuis Nij Smellinghe, maar mochten na controle al gauw weer naar huis.

 

Op de ambulancepost was – zoals elke nacht - een tweede team paraat in de zogenaamde slaapdienst, terwijl de collega’s van de dagdienst ook net waren aangetreden. ,,Dat zou je in dit geval een geluk bij een ongeluk kunnen noemen’’, zegt Koopmans. Ongelukken met ambulances komen volgens haar maar zelden voor. ,,De mensen zijn in hun rijopleiding juist getraind in het omgaan met alle omstandigheden.’’

Flink beschadigd

Op de vier Friese hoofdposten in Drachten, Sneek, Heerenveen en Leeuwarden zijn iedere nacht twee teams beschikbaar. In de hele provincie heeft de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân ’s nachts op 13 plaatsen 27 ambulances paraat voor als de nood aan de man komt.

De wagen die in Drachten strandde is aan de voorzijde flink beschadigd en is door een bergingsbedrijf weggevoerd. In hoeverre de medische apparatuur aan boord schade heeft opgelopen moet nog worden beoordeeld, zegt Koopmans. ,,Voor nu zijn we allang blij dat het bij materiële schade is gebleven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland