5 jaar cel geëist tegen Drachtster (53) die agent neerstak: 'Hij lag daar in zijn eigen wereldje en ineens: bam!'

Foto: De Vries Media Foto: De Vries Media

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vijf jaar cel geëist tegen de 53-jarige Drachtster die op op de avond van 1 maart in zijn woning aan de Nachtegaalstraat een agent met een mes in de schouder stak. Toen de Drachtster met het mes op een tweede agent afkwam, schoot deze de man neer.
Lees meer over
Smallingerland

De Drachtster werd geraakt in de lies, donderdag zei hij dat de kogel daar nog steeds zit. Hij en zijn advocate betoogden dat hij de agent aanviel omdat hij gepepperd werd. Toen de agenten in de woonkamer kwamen, lag de verdachte bewegingsloos op de bank, met een zakmes op zijn halsslagader gedrukt. De agent spoot met pepperspray om te voorkomen dat de man zelfmoord zou plegen. De verdachte schoot overeind en rende met het mes in de hand op de agent af. Er ontstond een worsteling, waarbij de agent werd gestoken.

Hij werd neergeschoten toen hij met het mes op de andere agent afliep. Het spuiten met de bijtende spray had volgens advocate Dieuwke van den Broek een averechts effect. „Als er niet was gepepperd, dan was cliënt niet zo agressief geworden. Hij lag daar in zijn eigen wereldje en ineens: bam!” De verdachte verklaarde dat hij „in een soort trance” op de bank lag en moed verzamelde om zich van het leven te beroven. Vanaf het moment dat hij met pepperspray werd bespoten zei hij zich niks te kunnen herinneren, tot hij in de hal lag met een kogel in zijn lies.

Beide politiemannen verklaarden bij de Rijksrecherche – het onderdeel van de politie dat standaard onderzoek doet naar schietincidenten waar agenten bij betrokken zijn – dat ze nog nooit in hun loopbaan met zoveel geweld waren geconfronteerd. Ze hadden de indruk dat de Drachtster „suicide by cop” (dood door een politiekogel) wilde forceren door hen aan te vallen.

Duw was ‘uit onmacht en frustratie’

De echtgenote was gevlucht nadat de verdachte haar had geduwd, waardoor ze met haar hoofd tegen de tuindeur was gevallen. Het huwelijk was al een poosje niet goed. Dat hij haar had geduwd was volgens Van den Broek „uit onmacht en frustratie” gebeurd.

Psychiaters constateerden een persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische en anti-sociale trekken. Ook is er sprake van een stoornis op het gebied van alcohol- en drugsgebruik. De Drachtster had die avond gedronken en er zijn sporen van amfetamine in zijn bloed gevonden. Zowel de psychiaters als de reclassering stelden dat de man behandeld moet worden om herhaling te voorkomen.

Officier van justitie Annemieke Kemkers eiste ondanks de adviezen van de deskundigen een „kale” gevangenisstraf, zonder behandeling, voor een poging tot doodslag op de agent die werd neergestoken, bedreiging van de andere agent en de mishandeling van de echtgenote. Als de verdachte hulp wil, kan dat eventueel later, als hij vrijkomt. De officier rekende het de Drachtster extra zwaar aan dat hij politiemensen heeft aangevallen.

De agent heeft volgens de officier voor zijn leven moeten vechten. Het incident heeft bij de politieman behalve fysiek – hij heeft nog steeds last van zijn bovenarm en zijn nek – ook psychisch de nodige sporen achtergelaten. Hij slaapt nog steeds slecht en hij is in therapie geweest om alles te verwerken. Hij wil 3500 euro smartengeld. In zijn laatste woord wendde de verdachte zich rechtstreeks tot de agent. Hij bood zijn excuses aan. „Ik ben dankbaar dat u mij hebt weerhouden van zelfmoord. Ik heb spijt van mijn reactie”.

De rechtbank doet op 22 oktober uitspraak.

Nieuws

menu