36 gondels en 240 ton aan staal: het grootste reuzenrad van Nederland staat momenteel op de Markt in Drachten

Op de Markt in Drachten staat deze week een attractie van vijftig meter hoog. Het grootste reuzenrad van Nederland moet het centrum weer een opkikker geven. ,,We zijn blij dat er weer wat gebeurt.”

Opgewonden staan ze in de rij. Geeske en Aukje Hogeveen uit Drachten. Over enkele ogenblikken stappen ze in een van de 36 gondels, die moeder en dochter op vijftig meter hoogte een wijds uitzicht geeft over Drachten en omstreken. ,,Er is niet zo vaak iets te doen in Drachten, dus nu moesten we erbij zijn. Zo’n reuzenrad trekt mensen aan.”

Reuring

Daar is het de ondernemingsvereniging van Drachten precies om te doen. Bezoekers naar de binnenstad lokken na een jaar van lockdowns en lege winkelstraten. ,,We hebben het grootste reuzenrad van het land naar Drachten gehaald om de binnenstad een boost te geven”, zegt Hylke Breman van van Ondernemersvereniging Ha & IE. ,,Mensen hebben lang niets kunnen doen. Het is lang leeg geweest, maar ik ben blij dat er weer wat gebeurt.”

De attractie werd dinsdag en woensdag op de Markt opgebouwd. Een flinke klus, vertelt eigenaar Martin Hendriks. Zes trailers en drie zwaartransporten waren nodig om 240 ton aan staal van Breda naar Drachten te krijgen. ,,En dan heb je ook nog de 36 gondels”, aldus de ondernemer. Het reuzenrad, dat gebouwd is bij Mondial in Terband, staat later dit jaar in Zandvoort bij de Formule 1-race.

Uitzicht

,,Het was een supermooi uitzicht”, zeggen vriendinnen Iris van Beelen en Marije Teljeur uit Houtigehage na een ritje in het reuzenrad. Wat hen opvalt? Natuurlijk het Carillon, maar ook de natuur. ,,Als je het vanaf boven bekijkt, is Drachten eigenlijk best wel groen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Video