3,5 jaar cel geëist tegen 19-jarige verdachte van overval hoogbejaarde vrouw Drachten

FOTO DE VRIES MEDIA

Tegen een 19-jarige Drachtster die betrokken was bij overval op hoogbejaarde vrouw uit Drachten, is dinsdagochtend 3,5 jaar cel geëist. Drie kompanen moeten nog terecht staan.
Lees meer over
Smallingerland
Achtkarspelen

De Drachtster, die een laag IQ heeft, geldt als beïnvloedbaar en gaf aan door de anderen tot de daad te zijn aangezet. Zijn advocaat Dennis Vlielander, achtte 2,5 jaar cel voldoende. De uitspraak volgt op 3 maart.

Geen willekeurig slachtoffer

De hoogbejaarde vrouw die in oktober 2019 in haar woning in Drachten werd overvallen, was geen willekeurig slachtoffer, zo bleek dinsdagochtend in de rechtbank. De daders kozen haar uit, omdat daar zo’n 80.000 tot 90.000 euro te halen moest zijn. Dat wist een 19-jarige verdachte uit Gerkesklooster van zijn stiefmoeder, die bij de vrouw had schoongemaakt. Hij verscheen overigens niet ter zitting, zijn advocaat was ziek. Een 19-jarige vermeende, compagnon uit Drachten wel.

De buit bleek echter minder groot dan gehoopt. In het schuurtje bij een minderjarige Drachtster thuis troffen ze uiteindelijk voor 2.000 euro aan munten aan.

Brieven overleden man

De destijds 93-jarige vrouw werd op 21 oktober 2019 in haar huis aan de Korenmolen belaagd. Toen ze naar buiten ging om aardappelschillen in de container te gooien, glipten een paar jongens haar woning binnen.

Ze drukten haar tegen de trap en bedekten haar gezicht. Haar hoofd werd tegen de muur geduwd. Tevergeefs smeekte de vrouw de overvallers de brieven van haar overleden man te laten liggen. De daders namen ,,alles’’ mee, waaronder een geldkistje.

Op een scooter maakten ze zich vervolgens uit de voeten. De stroom in het huis hadden ze uitgeschakeld, zodat de vrouw de politie niet kon bellen. Ze had echter een alarmsysteem dat op een accu draaide.

Lees ook | Dappere Drachtster (93) hield haar overvallers voor de gek: ‘Ik deed alsof ik halfgaar was’

Lees in ons liveblog het verloop van de rechtszaak terug.

Nieuws

menu