‘Trek fietssnelweg richting Leek door naar Drachten of Leeuwarden’

FOTO PIXABAY

LEEK Als de ‘fietssnelweg’ tussen Groningen en Leek er komt, dan moet die worden doorgetrokken naar Drachten en mogelijk zelfs naar Leeuwarden.
Lees meer over
Smallingerland
Leeuwarden

Dat zegt VVD Westerkwartier-raadslid Ina van Deventer. „Waarom stoppen in Leek? De originele plannen gaan ook uit van een verbinding tussen Groningen en Drachten. Met zelfs een mogelijke doorsteek naar Leeuwarden.’’

Ze constateert dat de fiets steeds belangrijker en sneller wordt. Het doortrekken van de route naar die plaatsen zou daarom een logische keuze zijn: „Het is een uiterst duurzame en kerngezonde vorm van vervoer.’’

Het plan om een fietssnelweg te verwezenlijken ligt al jaren op de plank, zowel bij de provincie als de voormalige gemeente Leek. De wens van die gemeente, en ook van de nieuwe gemeente Westerkwartier, is om de route ten noorden van de A7 via Midwolde, Oostwold, Lettelbert en Hoogkerk te laten lopen. Dit leverde eind vorig jaar een onoverkomelijk lijkend meningsverschil op, want de provincie wilde het tracé liever langs de zuidkant over de Roderwolderdijk. Dat zou 3,5 miljoen euro goedkoper zijn. Daarnaast zou de route via Oostwold ‘weinig meerwaarde’ hebben, aldus gedeputeerde Fleur Gräper (D66).

Inmiddels zijn de besprekingen tussen beide partijen hervat, nu de provinciale verkiezingen achter de rug zijn. Maar, laat wethouder Geer-tje Dijkstra-Jacobi van de gemeente Westerkwartier weten: „Voordat beslissingen worden genomen, moeten we ervoor zorgen dat we de financiën rondkrijgen.”

Over het eventuele doortrekken van de route naar Drachten en Leeuwarden kan ze in dit stadium daarom niets zeggen.

Nieuws

menu