Waddeneilanden willen alle bewoners tegelijk vaccineren

Foto: Shutterstock

Op de Waddeneilanden zouden de bewoners allemaal tegelijk moeten worden ingeënt tegen corona, vinden de vijf Waddengemeenten.
Lees meer over
Schiermonnikoog
Ameland
Terschelling
Vlieland

Dit zou op de eilanden ter plaatse moeten gebeuren. De Friese eilanders moeten anders allemaal de reis met veerboot en bus of auto maken naar Leeuwarden. Dat is onhandig, zegt wethouder Erik Gerbrands van Schiermonnikoog. ,,It is makliker as hjir ien sa’n doaze mei tûzen spuiten hinne komt.’‘

De bestuurders van de Waddeneilanden hebben hun wens voorgelegd aan de veiligheidsregio en de GGD. Ze verwijzen hierbij naar de aanpak in Caribisch Nederland. Op Saba en St. Eustatius, waar in totaal zo’n vijfduizend mensen wonen, wordt waarschijnlijk iedereen tegelijk met het zorgpersoneel geprikt. Dit gebeurt onder meer vanwege de beperkte zorgvoorzieningen.

Geen economisch motief

Het is zeker niet de bedoeling om voor te dringen, zegt Gerbrands. Het gaat puur om de vele reiskilometers die hiermee voorkomen kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld voor oudere inwoners niet altijd gemakkelijk om een retourtje Leeuwarden te ondernemen.

Ook zit er geen economisch motief achter het verzoek, aldus de wethouder. Het is niet zo dat de eilanden snel immuun willen worden om vervolgens de deuren wijd open te zetten voor niet-gevaccineerde toeristen. Gerbrands wijst erop dat de zorgvoorzieningen ook op de Waddeneilanden zeer beperkt zijn en dat het vervoer van coronapatiënten naar de vaste wal nogal wat voeten in de aarde heeft, ook wanneer de patiënt een badgast is.

GGD Fryslân deelt wens Waddeneilanden

Directeur Margreet de Graaf van GGD Fryslân is het met de Waddeneilanden eens dat het praktischer is om de eilanders ter plaatse te vaccineren. Bij de landelijke GGD is de vraag al neergelegd of dit in een keer kan, laat zij weten. De Graaf denkt dat er kans van slagen is, gezien de soortgelijke ideeën voor Saba en St. Eustatius.

Het ineens vaccineren van iedereen op een eiland betekent niet per se dat jonge, gezonde eilanders eerder aan de beurt komen dan leeftijdsgenoten elders in het land. Omdat er schaarste is aan vaccins, zouden hun vroege prikjes dan ten koste gaan van die van kwetsbare mensen in andere regio’s.

Het is ook denkbaar dat kwetsbare mensen op de eilanden juist langer moeten wachten, zegt De Graaf. Landelijk zal bepaald moeten worden wat de beste strategie is. Het ineens inenten van alle eilanders is overigens geen doel op zich. Ook op de eilanden zou er in groepen gewerkt kunnen worden, aldus De Graaf. Het gaat de GGD er vooral om dat het handig is om de vaccinaties op locatie toe te dienen.

Lees ook | Overzicht: wanneer kun je je laten vaccineren?

Nieuws

menu