Vier oester-baby's gevonden tijdens onderwaterexpeditie bij Borkumse Stenen

Een aantal baby-oesters, gevonden bij de Borkumse Stenen. FOTO SCREENSHOT VIDEO BUREAU WAARDENBURG

De oesters die vorig jaar zijn uitgezet op de Borkumse Stenen, ten noorden van Schiermonnikoog, hebben nakomelingen gekregen. Tijdens een expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon zijn vier baby-oesters aangetroffen in de onderzoekskooien van Wereld Natuur Fonds (WWF) en ARK.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Dat maakte Stephanie Verbeek, hoofd van de unit oceanen van WWF, zondagochtend bekend gemaakt in het Radio1-programma Vroege Vogels.

De baby-oesters zijn nu 5 à 6 centimeter groot en naar alle waarschijnlijkheid in de zomer van 2018 geboren. De onderzoekers zijn nu bezig met verdere analyses.

80.000 oesters

In mei 2018 heeft het Wereld Natuur Fonds zo’n 80.000 oesters bij de Borkumse Stenen geplaatst. Ook werden negen 3D geprinte rifstructuren van zandsteen en vier onderzoekskooien met oesters geplaatst.

Platte oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee. Tot begin vorige eeuw was zo’n twintig procent van de Nederlandse Noordzee kust bedekt met oesters. Deze schelpdierbanken zijn bijna allemaal verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters.

De geboorte van de vier oester-baby’s bewijst dat de oesterbank zich op natuurlijke wijze uit kan breiden.

Bekijk hier beelden van de onderwatermonitoring van de oesterbank bij de Borkumse Stenen:

Nieuws

menu