Vergunning voor gasboringen boven Schiermonnikoog, burgemeester Van Gent is tegen

Schiermonnikoog op een archieffoto. FOTO KAREL TOMEï

,,Wij zijn hier mordicus op tegen”, reageert burgemeester Ineke van Gent op het nieuws dat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) woensdag bekendmaakte zijn handtekening onder een vergunning voor gaswinning boven de Wadden te hebben gezet. Zo’n negentien kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en het Duitse Borkum mag straks naar gas worden geboord.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Het kabinet stemde eerder al toe, in het coalitieakkoord wordt gaswinning in de Noordzee genoemd. Eind 2024 moeten Nederland en Duitsland het eerste gas naar oppompen.

Vanaf vrijdag ligt de vergunning ter inzage op Schiermonnikoog. Daar klinkt protest tegen de komst van het gasplatform voor de kust. „Er is geen steun voor deze boringen”, legt Van Gent uit. Er zijn zorgen over de gevolgen voor de natuur en de consequenties die de boringen voor eilandbewoners kunnen hebben.

‘Leuk en aardig’

Aan alle milieuvoorwaarden wordt nochtans voldaan, stelt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op basis van ‘uitgebreide rapportage’. Toch komen er een aantal aanpassingen, volgens Den Haag om aan de kritiek van Schiermonnikoog en natuurorganisaties tegemoet te komen. Het boorplatform wordt bijvoorbeeld een stuk lager. Zo moet het minder opvallen vanaf het eiland. Daarnaast komt het platform verder weg van een oesterproject dan eerder de bedoeling was. Het ministerie stelt ook dat de boorspoeling niet wordt geloosd en dat water dat bij de gasproductie vrijkomt extra wordt gereinigd.

„Dat is allemaal leuk en aardig, maar het lost de fundamentele problemen niet op”, reageert Van Gent. „De kwetsbaarheid van het gebied neemt toe. Er wordt mogelijk voor heel veel jaren gas gewonnen, terwijl wij oproepen over te stappen naar hernieuwbare energie en in de toekomst te investeren in plaats van in het verleden.”

Duitsland overstag

Ook op de Duitse Waddeneilanden is men tegen de plannen. Duitsland wilde in eerste instantie niet boren boven Borkum. Een dikke maand geleden ging deelstaat Nedersaksen toch overstag . Een dreigend gastekort bracht de Duitsers toen op andere gedachten.

Van Gent zegt te hopen dat in de politiek en ook maatschappelijk een discussie op gang komt over de gasboringen. Volgens haar zijn er eerder al bezwaarschriften ingediend die nog niet zijn afgehandeld en is er ook contact met de Duitse eilanden, waarvan een aantal begin dit jaar een brandbrief aan Den Haag tegen de gaswinning ondertekende. „Het laatste woord is hier nog niet over gesproken. We zullen dit niet zomaar accepteren en gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om dit tegen te houden.”

Om het gas aan land te krijgen wordt een pijpleiding aangelegd. Ook komt er een kabel naar een Duits windpark in de buurt. Dat moet stroom gaan leveren voor het platform.

Nieuws

menu