Corona-uitbraak ligt gevoelig op Schiermonnikoog: 'Helaas wordt ook naar elkaar gewezen met een soms beschuldigende vinger'

Schiermonnikoog is de afgelopen weken getroffen door een corona-uitbraak, waarbij ook thuiszorgmedewerkers en -cliënten zijn geraakt. Volgens GGD Fryslân lijkt de uitbraak onder controle.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Sinds 12 februari zijn volgens de GGD dertig Schiermonnikogers positief getest op het coronavirus. Onder hen zitten vijf medewerkers van Het Friese Land en zeven van hun cliënten.

Vanwege de besmettingen onder de wijkverpleegkundigen en huishoudelijke hulpen zijn op 22 februari in die kring 26 mensen getest op het virus, zonder dat zij klachten hadden. Van hen bleken vijf positief. Maandag zijn vijftien cliënten en drie medewerkers in een tweede ronde nog eens getest. Zij bleken dinsdag allemaal opnieuw negatief, meldt GGD-woordvoerder Jan Arendz. ,,Door snel in te grijpen lijken we de uitbraak onder controle te hebben gekregen.”

Positief geteste Schiermonnikogers verblijven in thuisisolatie. De laatste twee dagen heeft het RIVM geen nieuwe besmettingen gemeld onder Schiermonnikogers. Dinsdag werd wel de eerste coronadode van de gemeente gemeld. Ameland, Vlieland en Rozendaal zijn nu de enige drie gemeenten waar geen officieel coronasterfgeval is gemeld.

De uitbraak ligt gevoelig op het eiland. De huisartsenpraktijk verwijst voor een reactie naar de gemeente. De gemeente verwijst naar de GGD en de nieuwsbrief van 26 februari. ‘We hebben nu niet te maken met een zogenaamde brandhaard van besmettingen, maar met een zeer beperkt, gecontroleerd cluster’, schrijft burgemeester Ineke van Gent daarin aan de eilanders.

De tekst gaat door onder de foto.

 

De burgemeester bericht in de nieuwsbrief over onrust in de kleine gemeenschap. ‘Er wordt veel over gesproken, en dat is heel begrijpelijk. Helaas wordt ook naar elkaar gewezen met een soms beschuldigende vinger. Dat laatste komt hard aan bij diegenen die het betreft. Dit is onterecht en draagt niet bij aan de gemeenschapszin die ons kenmerkt, zeker ook in moeilijke tijden. Ga met en niet over elkaar in gesprek. Geef elkaar troost en zie naar elkaar om. Dat helpt en geeft rust.’

Een aantal horeca-ondernemers kondigde in die periode aan vanaf half maart de tent weer te willen openen voor het serveren van maaltijden. Van Gent schrijft de grote zorgen en het ongeduld onder ondernemers te herkennen, maar kondigt aan waar nodig te zullen handhaven op overtredingen. ‘Met pijn in het hart, maar daarom niet minder noodzakelijk’.

Vóór de uitbraak op Schiermonnikoog zijn er in een klein jaar in totaal tien positieve gevallen gemeld onder de kleine duizend inwoners. Op 17 februari zijn nog zo’n 400 zorgmedewerkers en zestigplussers gevaccineerd op het eiland. Volgens GGD-woordvoerder Arendz is niet duidelijk hoe sinds 12 februari het coronavirus de thuiszorg binnen is gekomen. De cijfers van de GGD komen overigens niet helemaal overeen met die van het RIVM. Dat meldt niet dertig besmettingen sinds 12 februari, maar 25 besmettingen sinds 17 februari.

De GGD heeft geen signalen dat er ook toeristen besmet zijn geraakt op Schiermonnikoog, hoewel het er vanwege de voorjaarsvakanties de vorige weken relatief druk was. ,,Die zitten in huisjes en kunnen niet naar het restaurant. Ze komen naar het eiland voor de rust en om het virus te ontwijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Schiermonnikoog
Coronavirus