Strandjutter Guus remt hardrijders op Schier af: 'Je kunt daar lekker inhalen'

De 'flitspaal' op Schiermonnikoog.

Met een vrolijke actie heeft strandjutter Guus Kok ervoor gezorgd dat snelheidsduivels in de dop hun voet van het gaspedaal halen.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Strandjutter Kok, altijd met één oog aan het speuren naar een goede vondst, trof met een vriend op de eilander milieustraat een oude camera en een leeg gereedschapskoffertje. Het duo prikte de camera op een stokje en zette het apparaat samen met de koffer in de berm, vlak bij de vindplek.

Breed stuk

,,Het is het breedste stuk weg op het eiland, je kunt hier lekker inhalen.’’ Maar sinds de camera er staat, klinkt op de weg enkel het geluid van indammende motoren.

Op het eiland ging het als een lopend vuurtje: er staat een snelheidscamera op de Veerweg. Guus Kok weet wel beter. Maar zelfs taxi’s remden af, dit weekend. Wie hem ernaar vroeg, vertelde hij dat het een infraroodcamera was, die dwars door je auto én je kleding heen kan kijken.

Niet dat het een persoonlijke frustratie van hem is, en met het hardrijden op het eiland valt het ook echt wel mee, benadrukt de jutter. De laatste keer dat er op Schiermonnikoog een bekeuring werd uitgeschreven voor het negeren van de maximumsnelheid? Niemand die het zich kan heugen.

Vos op het eiland

En toch: Kok heeft een punt gemaakt, met een knipoog. De camera zal hij een dezer dagen verwijderen, als dat niet al gebeurd is. ,,Het is nu wel klaar, het is zo duidelijk.’’

Het is overigens beslist niet de eerste keer dat Kok het eiland in rep en roer bracht. Hij memoreert hoe hij ooit een opgezette vos vond, in diezelfde milieustraat, en het dier net als de camera ergens in de berm zette. ,,Toen dacht ook iedereen: we hebben hier een vos. Honden sloegen erop aan en alles. Dat was een leuk geintje.’’

Nieuws

menu