Steeds meer mondkapjes in natuur op Schiermonnikoog: 'Om wanhopig van te worden'

'Nederlanders steunen nog steeds coronamaatregelen' ANP

Het dragen van een mondkapje is verplicht op de veerboten richting de Waddeneilanden. Waar laten mensen hun mondkapje als ze op hun eiland van bestemming zijn? Op Schiermonnikoog ziet boswachter Cynthia Borras steeds vaker mondkapjes in de natuur liggen.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Op alle plekken liggen ze, vertelt Borras. ,,Langs de fietspaden, op straat in het dorp, in de vogelkijkhut en op het strand.’’ Dat geldt ook voor plastic wegwerphandschoenen. Of het nu toevallig uit een jaszak is gevallen of dat men het doelbewust dumpt, het effect is er volgens haar niet minder om.

,,Ik zie ze nu zo regelmatig dat ik wel wanhopig begin te worden.” De kortzichtigheid van mensen steekt Borras: ,,We hebben met het coronavirus net een ramp gehad en dan maken we ons ineens niet meer zorgen om die andere ramp: de milieuvervuiling.”

Naast mondkapjes en handschoenen zien Borras en haar collega ook iets wat per definitie met opzet is achtergelaten: wc-papier. ,,Achter struiken en in de duinen zien we het steeds meer liggen. Zoveel hebben wij hier in de natuur nog nooit gehad.” Borras denkt dat mensen angstig zijn om publieke toiletten op het eiland te gebruiken.

Nieuws

menu